Pentagon is megerősítette, hogy a húszik egy csúcskategóriás drónjukat leszedték

A Pentagon vizsgálja, hogy mi okozta egy amerikai katonai drón lezuhanását Jemen partjai közelében – közölték amerikai katonai illetékesek hétfőn.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Amerikai tisztségviselők annyit erősítettek meg, hogy az MQ-9 Reaper, egy többnyire megfigyelő és felderítő célokra használt, 20 méter szárnyfesztávú, pilóta nélküli repülő eszköz a tengerbe esett. Ezt azzal egészítettek ki, hogy a drón nemzetközi légtérben tartózkodott, nemzetközi vizek fölött, amikor lezuhant.

A jemeni húszik egy szóvivője hétfőn azt állította, hogy az amerikai katonai eszközt légvédelmük semmisítette meg, és azt mondta, hogy a drón rakétával volt felfegyverezve és ellenséges küldetést teljesített. A közlés szerint a légvédelem Nyugat-Jemen Hodeida kikötővárosa közelében avatkozott be.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az amerikai eszközt a húszi fegyveresek lőtték le, akkor a tavaly november után ez a második eset, amikor MQ-9-es drón ellenséges támadás áldozatává válik.

AZ ESZKÖZ ÉRTÉKE 32 MILLIÓ DOLLÁR, KÜLÖNLEGESSÉGE, HOGY MINTEGY 27 ÓRÁN KERESZTÜL TUD A LEVEGŐBEN TARTÓZKODNI, A MEGFIGYELŐ, FELDERÍTŐ CÉLOK MELLETT, FEGYVERT IS KÉPES SZÁLLÍTANI.

Az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) hétvégén arról számolt be, hogy szombaton sikeres légicsapásokat hajtottak végre húszi célpontok ellen, köztük első alkalommal víz alatti drón ellen.

A húszik vasárnap eltaláltak egy Belize-i zászló alatt az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger között hajózó, Bulgáriába tartó kereskedelmi hajót, amelynek legénységét sikeresen kimenekítették. A jemeni fegyveresek állítása szerint a vegyi anyagot szállító hajó elsüllyedhet, nyugati források ezt nem erősítették meg. Hétfőn egy amerikai tulajdonban álló görög zászló alatt közlekedő hajó is vészjelzést adott le támadás miatt az Ádeni-öbölben.

A Jement uraló húszik tavaly október közepe, az Izrael és Hamász közötti konfliktus kibontakozása után indítottak rendszeres támadásokat az ország partjai közelében, nemzetközi hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajók ellen, azt állítva, hogy a palesztinok mellett szolidaritás mozgatja akcióikat. Az Egyesült Államok szerint a jemeni fegyveres csoportot Irán támogatja.

A megszaporodott támadások nyomán több globális áruszállító vállalkozás kényszerült arra, hogy az Afrika körüli hosszabb, költségesebb útvonalra irányítsa hajóit, és elkerülje a Vörös-tengeri útvonalat.

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Jemen nem ismer félelmet – Abdul-Malik al-Houthi beszédet tartott a gázai konfliktussal kapcsolatban

Légicsapásokat hajtott végre Jemenre az USA és az Egyesült Királyság (frissül)