Izrael gazdasága 20%-ot esett a háború kitörése óta

A Hamásszal való konfliktus közepette 2023 utolsó három hónapjában éves összevetésben zuhant Izrael GDP-je. 

Adód 1%-ával ellensúlyozhatod a cionista propagandát, támogasd a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Izrael gazdasága 2023 utolsó negyedévében éves összevetésben csaknem 20 százalékkal zsugorodott – derült ki a hivatalos adatokból -, mivel a Hamász elleni gázai konfliktusba öntötte az erőforrásokat.
A bruttó hazai termék meredek visszaesése, amely jóval meredekebb volt, mint azt az elemzők előre jelezték, akkor következett be, amikor izraeli tartalékosok százezreit mozgósították harcra október 7-ét követően.
A GDP éves szinten 19,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest. Tisztán negyedéves alapon a gazdaság 5,2 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest.
Az éles visszaesést részben a 300 000 tartalékos behívása okozta, akiknek munkahelyüket és vállalkozásukat hátrahagyva több hónapos katonai szolgálatra kellett indulniuk – közölte az izraeli Központi Statisztikai Hivatal.
A gazdaságot sújtó további tényezők közé tartozik, hogy a kormány támogatta az ország északi és déli határvidékéről evakuált több mint 120 000 izraeli lakhatását.
Az október 7-i támadást követően Izrael szigorú korlátozásokat vezetett be a palesztin munkavállalók Ciszjordániából az országba való beutazására is. Ez a lépés az építőipari ágazatot sújtotta, munkaerőhiányt okozva, ami a gazdasági növekedés további hátráltató tényezőjévé vált – közölte az iroda.
Összességében Izrael még így is növekvő gazdasággal zárta az évet, a GDP 2023-ban 2 százalékkal nőtt 2022-ről 2023-ra.
A háború miatt meredeken emelkedtek a kormányzati kiadások, amelyek a háború kitörése utáni három hónapban 88 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest. A fogyasztók eközben 27 százalékkal kevesebbet költöttek.
A jelentés szerint az áruk és szolgáltatások importja 42 százalékkal csökkent, míg az export 18 százalékkal esett vissza.
E hónap elején a Moody’s hitelminősítő intézet A1-ről A2-re csökkentette Izrael államadós-besorolását a gázai háborúval kapcsolatos aggodalmak miatt, különösen amiatt, hogy meddig tarthat a konfliktus, és milyen szélesebb körű hatása lehet az ország gazdaságára.
Az ügynökség emellett negatívra csökkentette Izrael adósságkilátásait, mert fennáll annak a kockázata, hogy a háború átterjed Izrael északi frontjára a libanoni székhelyű Hezbollah ellen.
Az izraeli vezetők ostorozták a jelentést, Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette: “A leminősítésnek nincs köze a gazdasághoz. Ez teljes mértékben annak köszönhető, hogy háborúban vagyunk. A minősítés abban a pillanatban vissza fog emelkedni, amint megnyerjük a háborút – és meg fogjuk nyerni a háborút”.
A régóta hivatalban lévő izraeli vezető nyilvánosan megfogadta, hogy addig folytatja a harcot, amíg “teljes győzelmet” nem arat a Hamász ellen. Február elején azt mondta, hogy ez még néhány hónapot igénybe fog venni.
Izrael egy főre jutó GDP-je, amely hagyományosan erős a technológiailag fejlett gazdaságú országban, és magasabb, mint Nagy-Britanniáé és Franciaországé, a jelentés szerint 2023-ban 0,1 százalékkal csökkent, miközben a népesség 2,2 százalékkal nőtt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Felül kell vizsgálni minden mítoszt: Izraelnek nincsenek bizonyítékai, szinte mindenről hazudtak

(Financial Times nyomán Szent Korona Rádió)