Az olaszok nem adják ki a tavaly ártatlanokat összeverő egyik antifa terroristát

Olaszország nem adja ki Magyarországnak Gabriele Marchesi Milánóban, európai elfogatási parancs alapján házi őrizetben tartott antifasiszta terroristát, akit Budapesten „fiatal felnőttek szélsőbaloldali szervezetében való tagsággal” vádolnak. Így döntött a milánói fellebbviteli bíróság – közölte a Neues Deutschland az il Manifesto című olasz újságra hivatkozva.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy a magyar börtönben „alkotmánysértésekre kerülhet sor”. Az ügyészség is a kiadatás megtagadását indítványozta, egyebek mellett azért, mert Budapest „teljesen elégtelen választ adott” a magyar börtönökkel kapcsolatban két hónappal ezelőtt feltett kérdésekre. Olaszországban attól tartanak, hogy Marchesinek Budapesten embertelen bánásmódban lehet része. A magyar kormánynak most módjában áll március 15-ig részletesebben állást foglalni. Az il Manifesto cikkére hivatkozva baloldali német lap emlékeztetett arra, hogy a magyar börtönben ugyanezen ügyben fogvatartott Ilaria Salis támogatói hónapok óta beszámolnak a fogoly embertelen kezeléséről.

A Marchesi kiadatásának megtagadásáról szóló milánói döntés még nem végleges, a következő meghallgatást március 28-ra tűzték ki. A milánói bírák felszólították az olasz igazságügyi minisztériumot, hogy hivatkozzon a 2009/829-es uniós keretmegállapodásra, amelynek értelmében egy vádlott házi őrizete a hazájában is megszervezhető. Erre a múlt héten már Mairead McGuinness pénzügyi biztos is felszólított az Európai Parlamentben.

A milánói bírósági döntés nyomán Rómában százak tüntettek Salis házi őrizetbe helyezéséért, és ugyancsak az említett keretmegállapodásra hivatkozva azért, hogy hazájában várhassa a május 24-én kezdődő perét.  Németországban is egyre többen követelik az ügyben vádlott német állampolgárok házi őrizetbe helyezését: egy férfi Budapesten van börtönben, egy nő pedig Drezdában – ő a Magyarországnak történő kiadatást várja. A férfit, Tobias E.-t már elítélték. A követelések között szerepel, hogy a többi vádlottat nem szabad kiadni Magyarországnak, és hogy a német kormánynak végre foglalkoznia kell az üggyel. A lapnak a szövetségi sajtókonferencián feltett kérdésére, mind a német igazságügyi, mind a külügyminisztérium képviselője úgy válaszolt, hogy „erre egyelőre nem lát okot”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Elejét vették az antifa támadásoknak a Betyársereg tagjai

Antifák ostromolták Rómában a magyar nagykövetséget

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)