Használhatatlanok a Magyarországon gyártott kézilőfegyverek

Eddig a Szent Korona Rádió nemzetbiztonsági okokból nem írta meg, de most a 444 vette a “bátorságot”, és megírta, amit már sok helyen beszéltek: a Magyar Honvédség és rendvédelmi szervek számára cseh licensz alapján, hazánkban gyártott kézilőfegyverek meghibásodnak, alkalmatlanok a rendszeresítésre. 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A Szent Korona Rádió információi szerint a magyar honvédség különleges alakulatai vissza is kapták az M4-eseket, mert a cseh licensz alapján gyártott CZBren2-esek egyszerűen megbízhatatlanok. Lőtéri információink is ezt támasztják alá. Ennek oka állítólag sokrétű, de egyik az, hogy nincs megbízható munkaerő az összeszerelésre, ezért cigányokat vettek fel rész-összeszerelésre, amihez nem kell fegyvermesteri végzettség. Ennek ellentmond (?) egyik olvasónk jelzése, miszerint őt annak ellenére nem vették fel a gyárba, hogy magasan képzett és minden szükséges papírja megvan az ilyen jellegű munkavégzéshez.

Alább a 444 cikke, melyet megírni véleményünk szerint felelőtlenség volt. A Szent Korona Rádióhoz is számtalan olyan információ eljut, ami ugyan lehet hozna olvasottságot, de nemzetünk, hazánk biztonsági okaiból nem írjuk meg. Persze, felvetődik a kérdés, hogyha csak a marketing megy, a látszatcselekvések a fegyvergyártás terén, akkor mi a jobb? Hallgatni és várni, hátha javul a helyzet, vagy napvilágra hozni, hogy ezáltal indítsunk be változást?

Az ominózus cikk:

2018-ban a Magyar Honvédség tíz évre vásárolt licencet a cseh Česká Zbrojovka gyártól kétszázezer fegyver legyártására, 4,6 milliárd forintért. Az első, cseh licenc alapján gyártott fegyvereket 2018 végén adták át a katonai rendészeknek, az eseményt Benkő Tibor akkori védelmi miniszter hadiipari mérföldkőnek nevezte – de azóta nagyot változott a világ.

Mostanra kiderült, nem ez lesz a magyar fegyvergyártás legnagyobb sikertörténete: hiába költött rá több körben milliárdokat az állam, annyi minőségi probléma van a Kiskunfélegyházán gyártott pisztolyokkal és karabélyokkal, hogy az is szóba került, kivezetik őket a használatból.

Magyar kézbe magyar fegyvert

Az eredeti terv kicsit leegyszerűsítve abból állt, hogy elkezdődik a gyártás Kiskunfélegyházán, az ott készült fegyverekkel felszerelik a honvédséget, a rendőrséget és a büntetés-végrehajtást, leváltva a korábban használt szovjet-orosz eredetű kézifegyvereket, majd irány a világpiac. (Legutóbb igazán kurrens haditechnikai eszközöket a nyolcvanas években tudott exportálni Magyarország, amikor Kalasnyikovokat, lőszereket, illetve különböző elektronikai eszközöket gyártott a világpiacra.)

A CZ fegyvereinek rendszeresítése katonai szempontból logikusnak tűnt: a közelben gyártották, ráadásul egy szoros partner V4-országban, nem amerikai és nem orosz, lehetőség volt a hazai gyártásra, a „magyar kézbe magyar fegyvert” koncepció pedig teljesen logikus és érthető, minden országban így működik.

2018 óta gyártottak a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi telephelyén a honvédségnek CZ Bren 2 gépkarabélyt, Scorpion EVO3 géppisztolyt és CZ P-07 és P-09 pisztolyokat. Magyarország a gyártóüzemet, a szakképzett munkaerőt és a technológiát biztosította a megállapodás alapján, de nem sikerült a megfelelő gyártási minőséget elérni, a szakképzett munkaerő hiányzott, és nem sikerült piacot találni a Magyarországon gyártott kézifegyvereknek sem.

A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM Arzenál Zrt. évek óta veszteséges, több milliárd forint tartozást görget maga előtt. Forrásaink szerint többszöri vezérigazgató-cserével próbálta kezelni a HM a helyzetet, de érdemi javulást nem sikerült elérni. A problémák nehezen voltak elválaszthatók a Bren kézifegyverek összeszerelésétől.

Honvédségi források szerint a valódi Bren-gyártás az eredeti tervek szerint sosem kezdődött meg, hiába fizetett milliárdokat az állam a licencért. A terveknek megfelelően eleinte Csehországból érkeztek az alkatrészek, amiket a kiskunfélegyházi üzemben szereltek össze. Ezzel párhuzamosan volt egy erős hazai törekvés, hogy ezekhez az alkatrészekhez magyar beszállítókat keressen a honvédség, viszont a „kiválasztott” vállalatok nem tudták a cseh partner számára is megfelelő minőséget hozni.

Ezután szálltak be a gyártásba a csehek, 2023 nyarán pedig a magyar állam és a Colt CZ Group 49-51 százalékos tulajdoni arányban vegyes vállalatot alapított. Ahogy az a magyarországi fegyvergyáraknál megszokott, az állam a tulajdonosi jogokat a Palkovics László vezette N7 Holding Zrt.-n keresztül gyakorolja.

A cseh fél álláspontja szerint a fegyverek összeszerelése csak az ő licencükkel és közreműködéssel történhet, ezt viszont a magyar fél nem fogadta el. Ez olyan feloldhatatlan ellentéthez vezetett, ami miatt végül körülbelül két éve leállt az alkatrészek szállítása a cseh gyárból, illetve kölcsönös pereskedés is indult.

Működésbeli problémák

Korábban is terjengtek hírek arról, hogy a kiskunfélegyházi gyár környékén súlyos problémák vannak. Már a gyártósorok programozása is nehezen haladt, hiába biztosított volna a cseh fél mindent, a magyar fél olyan gépeket vett, amikkel a szoftverek nem voltak kompatibilisek. Így már az elején problémákba ütközött a gépek beprogramozása a megfelelő alkatrészek gyártására. A használók szerint a pisztolyoknál a mai napig van alkatrészhiba, ami a magyar gyárhoz kötődik, a csehek által szerelt verziókban ugyanis ugyanez nincs.

Több honvédségi forrás szerint a Bren gépkarabélyokkal és a pisztolyokkal is rengeteg a probléma, lényegében úgy kell rengeteg Brent javítgatniuk a fegyvermestereknek, hogy a honvédségben jóval több AK-47-es van rendszeresítve. A kisebb problémáktól az egészen súlyosakig hallottunk példákat: egy rendőrségi beszámoló szerint például lövészet közben egy Bren gépkarabély darabjaira esett szét.

A problémák a honvédségben széles körben ismertek, mégsem igazán történik semmi. Forrásaink szerint minisztériumi berkekben már volt arról szó, hogy vizsgálatra lenne szükség, de mivel papíron nem érkezett hivatalos panasz, ezt nincs mi alapján elrendelni. A problémák beismerése és kezelése helyett így marad a jól megszokott leglegleg kommunikáció.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a Honvédelmi Minisztériumhoz és a CZ Colt Grouphoz is, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

 

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

Az újra bejelentett Gidránok, és a növekvő magyar részarány