Az EU-nak saját atombombára lehet szüksége?

Katarina Barley, a német SPD EU parlamenti listájának vezetője aggódik, hogy ha Trump nyeri a választásokat, akkor az amerikai nukleáris ernyő nem védi meg az Európai Uniót. “Az Európai Uniónak ki kell fejlesztenie saját nukleáris elrettentő eszközét „az európai hadsereg felé vezető úton” – vélekedik a német szociáldemokrata politikus.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

„Donald Trump közelmúltbeli kijelentései alapján erre már nem támaszkodhatunk” – fogalmazott a politikus a Tagesspiegel című lapnak.

Arra a kérdésre, hogy az EU-nak szüksége van-e saját atombombákra, az SPD politikusa azt válaszolta: A közös európai hadsereg felé vezető úton ez is kérdéssé válhat.

Jelenleg Európa nukleáris elrettentő erejét a NATO garantálja – mondta Barley, és hozzátette, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár helyesen állapította meg, hogy továbbra is az USA érdeke, hogy „ezt jelentős mértékben biztosítsa”. Ugyanakkor az ukrajnai háború és Donald Trump nemrég tette kijelentései miatt Barley úgy véli, Európának többet kell tennie a saját biztonságáért.

Donald Trump a napokban, egy kampányrendezvényen arról beszélt: az Egyesült Államoknak adott esetben nem kellene megvédenie egy esetleges orosz támadástól azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem költenek eleget védelemre.

Ez hatalmas pánikot váltott ki vezető politikusok körében.

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy a NATO segítségnyújtási garanciájának bármiféle relativizálása „felelőtlen és veszélyes”.

Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig úgy fogalmazott:

Donald Trump volt amerikai elnök legutóbbi nyilatkozatainak a NATO-finanszírozásról és a közös védelemről ébresztőként kell szolgálniuk a szövetségesek számára, hogy fektessenek többet a védelembe.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a Kallas-szal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: az Európai Uniónak többet kellene költenie a védelemre.

Függetlenül attól, hogy ki fogja vezetni a következő amerikai kormányt, az EU-nak világos üzenetet kell küldenie arról, hogy „elég erősek vagyunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni egymást” – fogalmazott. Az uniós parlament elnöke a volt amerikai elnök megjegyzésére utalva hozzátette: minden ilyen kijelentés esetében fel kell ismerni az abban rejlő veszélyt, egyúttal azonban azt is, hogy többet kell tenni a védelem érdekében.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Lengyelország atomfegyverekhez szeretne jutni

(V4 Agency nyomán Szent Korona Rádió)