Kiderült, miért van tele a főváros kátyúkkal!

Megint az autósok kárára spórol a főváros vezetése. Amint a Metropolban kiderült, tavaly jelentősen visszanyírta a főváros a Budapest Közútnak az útfelújításokra szánt költségeit. A korábbi évekhez képest tavaly csupán a szokásos összeg tizedét költötték útfelújításra, miközben a főváros útjainak állapota rohamosan romlik, hiszen már nem lehet úgy végigmenni lassan egyetlen úton sem, hogy ne kelljen kátyúkat kerülgetni.

Adód 1%-ával Te is tudsz harcolni a Kitörés Hőseinek méltó emlékéért
Támogasd a HVIM-t! 
A szervezet eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldheted el!
Adószám: 18218082-1-07

A Budapest Közút üzemelteti többek között a város legnagyobb és legforgalmasabb útjait. Az elmúlt időben azonban azt láttuk, hogy egész főváros-szerte tele vannak kátyúkkal az utak – ahogy erről korábban részletesen beszámoltunk. Ezek a lyukak több esetben jelentős károkat is okoztak a kocsik kerekében és futóművében, mégse csinálta meg őket senki.

Folyamatosan és jelentősen romlik az utak minősége. Erről nem a cég dolgozói tehetnek, hiszen a főváros vezetése az, aki pontosan megszabja, hogy az évben mennyit költhetnek a főváros kötelező feladatainak ellátására, mint amilyen az utak minőségének fenntartása és javítása is lenne.

KARÁCSONY Gergely
Karácsonyék kezében van a döntés Fotó: Kovács Attila

Tizedére csökkentették

Amint kiderült, a Budapest Közút az elmúlt évben – a főváros vezetésének döntése alapján – csupán 281 millió forintot (!) fordíthatott útfelújításra, szemben a korábbi évek 2-3 milliárdos keretével. Ez példátlan csökkentést jelent, amire az utak állapotát figyelve nincs magyarázat.

Útfelújításra költött összegek:

  • 2020-ban bruttó 3,3 milliárd forint
  • 2021-ben bruttó 2,2 milliárd forint
  • 2022-ben bruttó 3,2 milliárd forint
  • 2023-ban bruttó 281 millió forint

Kátyúzásra nagyjából ugyanannyit költött a főváros három éven át, majd tavaly kiugróan többet (2020-ban bruttó 300,8 millió forintot, 2021-ben bruttó 210,2 millió forintot, 2022-ben bruttó 289 millió forintot, tavaly pedig már 536 millió forintot, mint azt lapunkkal közölték) – de ha közben az utak felújítása elmarad, akkor az utak általános állapota romlik, és egyre több lesz a kátyú.

Tizedére csökkentették az útfelújításra szánt összeget Fotó: Fügedi Richárd

Csak a lyukakat tömködik

A baloldali városvezetés ahelyett, hogy a tönkrement utakat felújította volna, csak a kialakult élet- és balesetveszélyes kátyúk betömését engedte a cégnek. Azonban az erre elköltött közpénzt olyan, mintha kútba dobták volna, hiszen egy tönkrement utat ha befoltoznak az egyik helyen, két másik kátyú jelenik meg a másikon, és ennek nincs vége. Ezt jól mutatja az, hogy a Budapest Közút minden eddiginél többet fordított kátyúzásra tavaly. 2023-ban 536 millió forintot nyeltek el a lyukak, ami a korábbi évekhez viszonyítva majdnem duplája. Ez persze azt is mutatja, hogy milyen rohamosan romlott az utak minősége.

Amikor Budapest népe megette az állatkert lakóit

LMBT Történeti Hónap: “Jól működő buzilobbi” rendezvényt nyitott meg Karácsony Gergely

(Metropol nyomán Szent Korona Rádió)