LMBT Történeti Hónap: “Jól működő buzilobbi” rendezvényt nyitott meg Karácsony Gergely

A Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport tartott eseményt a Városházán március harmadikán, pénteken. A rendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester megnyitotta az LMBT Történeti Hónap (!) elnevezésű kezdeményezést. Nem elég a Pride-hónap (!), van már ilyen is.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az esemény feldolgozza a II. világháború végétől napjainkig tartó LMBTQ- és emberi jogi magyarországi fejlődéstörténetet a törvényhozásban, nagyobb állomásokra hivatkozva. Karácsony Gergely egy Facebook-posztban közölte, hogy megtartották a rendezvényt, amelyet személyesen nyitott meg.

Tegnap a Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport rendezvényének adtunk helyet a Városházán. Az LMBTQ-emberek egyenjogúságáért küzdő, öt parlamenti frakción átívelő képviselői csoport a Parlamentben aligha tarthatott volna rendezvényt, ott még a »négy fal között« sem lehetett volna erre mód – olvasható a bejegyzésében.

Emellett a főpolgármester kijelentette: megnyitotta az LMBT Történeti Hónapot, amely szerinte „lehetőséget teremt arra, hogy mindenki megismerje azt a nehéz utat, amit a közösség tagjai az elmúlt években, évtizedekben bejártak, hogyan élték és élik ma életüket a magyar társadalomban”.

Mi lenne, ha az ellenzék kormányozna?

Ezenkívül az eseményen részt vett a Magyar Nemzet is, amely elárulta, nagyjából hetven fő vett részt az eseményen, és olyan politikusok szólaltak fel, mint Tordai Bence (Párbeszéd – Zöldek), Sebián-Petrovszki László (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bedő Dávid (Momentum), Kanász-Nagy Máté (LMP). Tehát a parlamenten belüli pártok közül csupán a Jobbik, a Mi Hazánk és a kormánypártok nem vettek részt az eseményen.

Bedő Dávid a rendezvényen arról beszélt, hogy az októberben létrejött Sokszínű Magyarországért csoport célja, hogy hangot emeljen a parlament falain belül az LMBTQ-közösség érdekében, küzdjön a jogaikért. Szerinte a transznemű emberek életét ellehetetlenítő jogszabályt – amely megtiltja számukra a jogi nemváltás lehetőségét – el kell törölni.

 

„Jól működik a buzilobbi”

Tordai Bence mindeközben azt mondta: az LMBTQ-embereket érintő legfontosabb probléma maga a kormány.

A képviselői csoport létrejöttében volt egy civil nyomás, és ennek örülök, hogy a Budapest Pride és a Háttér Társaság elkapott minket (hátulról kapta el őket?! -a szerk), és kiverte belőlünk, hogy ez legyen. Tehát amikor néhányan teljesen komolyan és rosszindulattal, mások meg viccesen azt mondják, hogy buzilobbi, akkor azt kell mondjam, hogy ez jól működik, ez egy követendő példa más társadalmi, nyomásgyakorló csoportoknak

– jelentette ki és ismerte el, hogy van “buzilobbi”.

Kormányváltás esetén Tordai Bence szerint szükség lenne az alkotmány újraírására, és ebben nem finomkodna. Sebián-Petrovszki László még tovább ment:

Kormányra kerülve »egy szép, nagy törvénycsomagot« állítanának össze, amibe mindent belepakolnánk, amit a Fidesz az elmúlt 13 évben károsan, rossz irányba módosított. Ezt az első pillanatban beterjesztenénk és elfogadnánk, ami erős gesztus lenne az LMBTQ-közösség felé

– jelentette a Magyar Nemzet, hogy merre és hogyan mennének itt a folyamatok: még erősebb lenne a lobbi, ami már inkább lenne buziterror.

Kunhalmi Ágnes odáig ment, hogy az iskolákba erőltetné a deviáns szemléletet: az erőteljes magyarországi diszkriminációt emelte ki, valamint hogy az iskolák nem tanítják meg a gyerekeknek az elfogadást, nincs szexuális felvilágosítás, sőt szerinte még üldözteti is a mostani kormány az LMBTQ-embereket.

(Index nyománSzent Korona Rádió)