NAIH vizsgálat: súlyos adatkezelési jogsértések a baloldal 2022-es kampányában

Már megszoktuk, hogy a politikai pártok gyűjtik a választók személyes adatait, most azonban a baloldal nem csak összegyűjtötte, hanem külföldre is elküldte azokat – tudtuk meg a NAIH vizsgálatából. Az elmúlt napokban lezárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által végzett vizsgálat, mely során súlyos adatkezelési jogsértéseket tártak fel a 2022 tavaszi parlamenti választások előtti kampánnyal összefüggésben. Az ügyben összesen 112 panasz érkezett a Hatósághoz, melyek szerint a baloldal magántelefonszámokon keresztül, előzetes hozzájárulás nélkül hívásokat és SMS-eket küldött az embereknek.

Adód 1%-ával ellensúlyozhatod a cionista propagandát, támogasd a HVIM-t!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A NAIH vizsgálata során több fontos problémát tárt fel, beleértve az adatkezelés átláthatóságának és tájékoztatásának hiányosságait, valamint az érintettek hozzájárulásának hiányát. Az adatok tömeges külföldre kerülése tovább nehezítette az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot. A Hatóság szerint ezeket a külföldi adatfeldolgozókat az adatokkal való visszaéléskor törvénytelenség elkövetésére használták.

A DatAdat és a baloldal

Az adatkezelésért felelős személyek azonosításáig eljutva a vizsgálat feltárta a szerződéses láncolatokat és az adatbázisok forrását. Több, egymástól független adatbázis felhasználását állapították meg a telefonhívások mögött, melyek a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-hoz és az ellenzéki tömörüléshez vezetnek.

Folyamatban lévő vizsgálatok

A NAIH további vizsgálatokat folytat az ügyben, mivel további jogsértéseket tártak fel. Egy osztrák lakcímű magánszemélyt azonosítottak az adatbázis forrásaként, aki nem reagált a Hatóság megkereséseire, így határon átnyúló eljárás lehet szükséges. Emellett az adatbázisok jogi megfelelőségét is külön vizsgálják, és hivatalból adatvédelmi hatósági eljárások indultak a NIB Research Kft. és a Call to Action Hungary Kft. tevékenységével kapcsolatban. A NAIH határozottan fellép az ilyen jellegű jogsértésekkel szemben az érintettek jogainak védelme érdekében.

Toroczkai levele Orbánhoz és Márki-Zayhoz

Kezdődő digitális diktatúra? Májustól arcfelismerőt is használhatnak az igazoltató rendőrök

(Szent Korona Rádió)