Ezzel a felfedezéssel újraírhatjuk a történelemkönyveket – több ezer éves titokra bukkantak a kutatók

Ősi település maradványaira bukkantak a kutatók Albániában, amivel a Balkán Jeruzsálemében fekvő Ohridi-tó melletti ősi falu a maga 8000 évével közel a legidősebb településsé is vált a világon.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A kutatók az Ohridi-tó albániai oldalán, Linben végzett ásatások során bukkantak rá az elsüllyedt falura – az Észak-Macedónia határán fekvő hegyi tóról úgy tartják, hogy a világ egyik legrégebbi tava.

A felfedezést megelőzően egy közel 7000 éves tóparti lakóhely az olasz Alpokban tartotta a legrégebbi európai lelet rekordját, a radiokarbonos kormeghatározás azonban azt mutatta, hogy az Ohridi-tó alatti falu Kr. e. 6000 és 5800 között épült, így körülbelül egy évezreddel idősebb, mint bármelyik másik a kontinensen.

“Több száz évvel idősebb, mint a Földközi-tenger és az Alpok térségében korábban ismert tóvárosi lelőhelyek.

TUDOMÁSUNK SZERINT EZ A LEGRÉGEBBI EURÓPÁBAN”.

– mondta Albert Hafner professzor, a Berni Egyetem munkatársa az AFP-nek. A kutatók szerint a faluban valószínűleg 200-500 ember élt. A település a kőkorszakra nyúlik vissza, és valószínűleg az egyik első európai letelepedett közösséget jelentette.

Hogy ezek az ősi telepesek miért vették a fáradságot, hogy egy tó fölé, cölöpökre építsék otthonukat, azt a kutatók jelenleg próbálják kideríteni.

“A falujuk cölöpökre építése összetett feladat volt, nagyon bonyolult, nagyon nehéz, és fontos megérteni, hogy ezek az emberek miért döntöttek így”

– mondta Adrian Anastasi, az Albán Régészeti Intézet munkatársa.

Még ennél is meglepőbb, hogy a kutatók több ezer fa tüskére bukkantak a tó fenekén. Becsléseik szerint a falut egy körülbelül 100.000 ilyen tüskéből álló gyűrű védte, amelyek mindegyikét a tó fenekébe verték.

“Ahhoz, hogy így védekezhessenek, ki kellett vágniuk egy erdőt”

– mondta Hafner.

Egyelőre nem világos, hogy az ősi falu lakói miért érezték magukat ennyire fenyegetve, vagy hogy ki ellen védekeztek. A kutatók szerint valószínűleg még két évtizednyi kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre.

A tó és a talált település egyébként lenyűgöző látványt nyújt az, alábbi felvételeken mi is megcsodálhatjuk:

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

 

(Promotions.hu nyomán Szent Korona Rádió)