Megosztóak a vélemények az egyiptomi piramisfelújításról

Vannak akik úgy gondolják, hogy az ősi építményt borító gránitréteg helyreállítása egyszerűen “abszurditás”. Ez olyan mintha az olaszok megpróbálnák kiegyenesíteni a Pisai ferde tornyot.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az egyiptomi Menkaure piramis gránitból történő újrafalazásáról készült felújítási munkálatokat bemutató videó kritikát váltott ki a projekttel szemben, egy szakértő “abszurditással” vádolta a munkát.

A Facebookon pénteken közzétett videón Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának (SCA) vezetője bemutatta, ahogy munkások gránittömböket helyeznek el a piramis alapzatán, amely a szfinx, valamint a nagyobb Hafré- és Hufu(Kheopsz)-piramisok mellett áll Gízában. Waziri ezt az évszázad projektjének nevezte.

A piramist eredetileg is gránit borította, de idővel a burkolat nagy részét elvesztette. A felújítás célja, hogy a gránitréteg rekonstrukciójával visszaállítsa az építmény eredeti stílusát.

Workers lift stones at the pyramid.

A tervek szerint a munkálatok három évig fognak tartani, és “Egyiptom ajándéka lesz a világnak a 21. századra” – mondta Waziri, aki a projektért felelős egyiptomi-japán missziót vezeti.

A videó alatt azonban több tucatnyi feldúlt ember hagyott a munkálatokat kritizáló kommenteket.

“Képtelenség!” – írta Monica Hanna egyiptológus.

“Már csak az hiányzott, hogy a Menkaure-piramisra csempét tegyenek! Mikor hagyunk már fel az ilyen abszurditásokkal az egyiptomi örökségek kezelésében?” – kérdezte.

“A felújításokra vonatkozó valamennyi nemzetközi alapelv tiltja az ilyen beavatkozásokat” – tette hozzá Hanna, aki “azonnali mozgósításra” szólított fel minden régészt.

Más kommentelők szarkazmussal reagáltak. “Mikor tervezik a pisai torony kiegyenesítésének projektjét?” – tette fel a kérdést egyikük.

Visitors pose for a pictures at the base of the pyramid.

Az örökségvédelem kérdése Egyiptomban – amely a GDP-je 10%-át a turizmusból szerzi – gyakran heves viták tárgya.
A közelmúltban Kairó történelmi városrészeinek lerombolása erőteljesen megmozgatta a civil társadalmat amely nagyrészt el van tiltva a politikai tevékenységtől, de így a kormánnyal folytatott harcainak nagy részét most a várostervezési és örökségvédelmi kérdésekre összpontosítja.

A vita középpontjában az utóbbi időben a 15. századi Abu al-Abbas al-Mursi mecset állt a tengerparti Alexandria városában, Egyiptom második legnagyobb városában.

A helyi hatóságok vizsgálatot indítottak azután, hogy a felújítással megbízott vállalkozó úgy döntött, fehérre festi át a mecset díszes, faragott és színes mennyezetét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Valóban előfordulhat, hogy Kleopátra néger volt?

Kairó figyelmezteti Izraelt, hogy ne foglalja el az Egyiptom-Gáza közötti határszakaszt

(The Guardian nyomán Szent Korona Rádió)