Ukrán szemétáradat veszélyezteti a legmagyarabb folyónkat

Rengeteg szemetet szedtek ki Forrás:PET kupa

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a PET Kupa keretében, különleges módszerekkel és elkötelezettséggel küzdenek a Tisza folyó szennyezettsége ellen. A projekt során kifejlesztett Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, valamint GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, új szintre emelik a folyami hulladékkezelést és nyomon követését. Sajnos ugyanis a környező országokból rengeteg szemét érkezik a Tiszába, ami áradáskor a magyar hullámtérbe kerül.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az első tiszai Folyómentő Központ létrehozása és több mint 100 tonna hulladék eltávolítása mind a projekt elkötelezettségét és hatékonyságát tükrözi. Az innovatív megoldások mellett a szakemberek folyamatosan kutatják a hulladék mozgását és kezelési lehetőségeit.

Ukrán szemétáradat veszélyezteti a Tisza tisztaságát

Az ukrajnai és romániai területekről érkező kommunális hulladék és PET-palackok naponta árasztják el a Tisza folyót. A számok megdöbbentőek: percenként akár 500 PET-palack is beáramlik a magyarországi szakaszra.

Ukrán szemétáradat a Tiszán Forrás:szabadeuropa.hu

A magyar válasz: innováció és határozott fellépés

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által kifejlesztett mesterséges intelligenciával működtetett kamerarendszer és előrejelző rendszer hatékony eszköz a szemétáradat kezelésében és monitorozásában. A PET Kupa a megelőzésen, az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Hiszen, ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélye van a sikerre! A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni adott idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el? Két éven át változatos technológiák alkalmazásával folyt a palackjelölés. A technikai kihívások leküzdését követően, a Waterscope Zrt. fejlesztéseinek hála ma már folyamatosan és megbízhatóan gyűlhetnek az adatok. A PET-palackban elhelyezett eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik. A legjelentősebb fejlesztés az eszköz energia menedzsmentjében rejlik, amely biztosítja a váratlan helyzetek energiatakarékos kezelését.

2022 januárjában az egyik GPS-szel ellátott speciális palack egy hét alatt körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpant meg. Világviszonylatban is jelentős eredmény, hogy ilyen hosszú távon sikerült nyomon követni a folyón mozgó műanyag szennyezés mozgását. Az, hogy a palack nem jutott át, igazolja, hogy a Kiskörei Vízlépcső valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, kb. 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni.

GPS Capy – magyar innováció Forrás: Pet Kupa

A múltbéli katasztrófa tanulságai

Az Aurul aranybánya 2000-es katasztrófája emlékeztet minket a folyó törékenységére és a környezetvédelem fontosságára. A múltbéli felelősségre vonások és jogi procedúrák tanulságai ma is aktuálisak a Tisza védelme szempontjából, hiszen a legmagyarabb folyót csak így védhetjük meg.

(Petkupa nyomán Szent Korona Rádió)