Tűzszüneti javaslatot kapott az újjászerveződő Hamász

Észak-Gázában annyira nem sikerült a Hamászt legyőzni (és egyébként Észak-Gázát sem elfoglalni), hogy polgári életet is újjá kezdte szervezni a Hamász, miközben az IDF a megszállt területekről is levonul. Sőt, a palesztin szabadságharcos szervezetről azt állítják, hogy újabb támadásra készül.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Hamász-harcosok “tértek vissza” (valójában el sem mentek) a Gázai övezet északi részébe, és készen állnak újjáépíteni a korábbi kormányzati rendszert, illetve mozgósítanak az Izrael elleni háborúban – írja a The Guardian a helyi segélyszolgálatok tisztviselőivel, gázai lakosokkal, elemzőkkel és izraeli tisztviselőkkel készített interjúira hivatkozva. Az övezet déli részét (ahova a lakosság nagyobb része koncentrálódik) jelenleg is a hivatalos gázai kormányzat, a Hamász irányítja, a középső régiókban viszont már megbomlott a rend.

A Hamász visszaerősödése az északi területeken rámutat arra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek nehéz lesz betartani az ígéretét, miszerint a Hamászt eltörli a föld színéről. Eyal Hulata, az izraeli nemzetbiztonsági tanács korábbi vezetője közölte, hogy a háború eredményei megkérdőjelezhetőek, amennyiben az izraeli haderő által véres harcok során elfoglalt Gázai övezet középső és északi részén ismét a Hamász lép vezető pozícióba – a valóság ezzel szemben az, hogy nem sikerült elfoglalni Észak-Gázát sem teljesen.

Nem világos, hogy ki szervezi az északi egységeket, és hogy ki maradt a déli részen

A Hamásznak létezik politikai és katonai szárnya, illetve jótékonysági szervezetei és civil egyesületei. Egy izraeli tisztviselő a The Guardiannek azt mondta, hogy egyelőre nem tudni biztosan, hogy pontosan kik maradtak északon potens szereplőként, de az tudható, hogy az övezet déli részéről (ahova közel 1 millió ember menekült az északon dúló harcok miatt) érkező jelentések szerint a Hamász az utóbbi időben kevésbé volt látható az utcákon, és akkor is nagyrészt a segélyszállítmányok környékén – legalábbis erről szól a propaganda. Miközben valójában kemény ellenállási harcot vív a szervezet az IDF-fel szemben, amiről napi szinten jelennek meg videók.

Tűzszüneti javaslatot kapott a Hamász, véget érhet a háború?

Vasárnap Párizsban ült tárgyalóasztalhoz az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom, hogy megbeszéljék a Gázai övezetben zajló háború leállítását. Az egyeztetés után a Hamásznak átadtak egy javaslatot a tűzszünetről, a szervezet most mérlegeli a következő lépését. A döntést még ezen a héten meg kell hoznia.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet a minapi párizsi tárgyalások eredményeképpen kapott egy tűzszüneti javaslatot, és most ezt tanulmányozza – közölte kedden Iszmáil Háníje, a számos országban csoportként kezelt szervezet vezetője, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban Kairóba fog utazni, majd válaszolnak a javaslatra.

A katari emigrációban élő Háníje közleményében emlékeztetett arra, hogy a Hamász a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállításától és a teljes csapatkivonástól tette függővé a vasárnapi párizsi tárgyalások sikerét.

A Hamász korábban az összes, azaz több ezer, izraeli börtönökben túszként raboskodó palesztin fogoly elengedését szabta feltételül az övezetbe általa októberben elhurcolt izraeli túszok elengedéséért. Az állami szintű túszszedésről itt írtunk bővebben>>>

A párizsi tárgyalásokon az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom képviselői vettek részt. Utána Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök hivatala úgy értékelte, hogy konstruktív volt a tárgyalás, de még mindig óriási szakadék van az álláspontok között.

A felek megállapodása szerint ezen a héten is találkoznak.

A The New York Times című amerikai lap tudomása szerint Párizsban az amerikai kormány egyik szövegjavaslatát beszélték meg, amely izraeli javaslatokon felül magában foglal felvetéseket a Hamász részéről is. Az elképzelések szerint a palesztinok elengednék a Gázai övezetben még fogva tartott, mintegy 130 túszt, cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené hadműveletét. A terv szerint az első fázisban a harcokat 30 napra állítanák le. Ez idő alatt a palesztin szervezet elengedné a nőket, az időseket és a sebesülteket. Ezzel párhuzamosan a felek tárgyalnának egy második fázisról, amelyben a túszként tartott férfiakat, illetve katonákat engednék el egy 30 napos hosszabbításért cserébe.

(EuroNews nyomán Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

 

A libanoni Hezbollahra koncentrál Izrael, miközben Hán Júniszban is dúlnak még a harcok

Halálos napok: Ezúttal 25 IDF-es robbant fel Hán Júniszban