Cionista véleményterror: egy bosnyák írónőt gázával kapcsolatos nézetei miatt kitiltották az osztrák irodalmi fesztiválról

Az írónő üdvözölte a lépést, mondván, hogy nem akar kapcsolatot egy olyan intézménnyel, amely “művészeket töröltet az aktivista tevékenységük miatt”.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Lana Bastasic bosnyák írónőt, aki a hónap elején megszakította a kapcsolatot német kiadójával, mert az “hallgatott Gázáról”, lényegében kitiltották egy ausztriai irodalmi fesztiválra – jelentette be az írónő kedden az Instagramon.

Bastasic egy e-mailt kapott a szervezőktől, amelyben közölték, hogy szorosan nyomon követik a S. Fischer kiadó elhagyásával kapcsolatos döntése körüli vitát.

Az e-mailben az áll: “Bármennyire is nagyra értékeljük a könyveidet, az adott körülmények között sajnos vissza kell vonnunk a meghívásunkat.

“Az Ön tartózkodása a Literaturhaus NO-ban és a Salzburgi Irodalmi Fesztiválon való részvétele elkerülhetetlenül olyan állásfoglalást jelentene részünkről, amelyet nem kívánunk…”.

A hónap elején Bastasic azt mondta, erkölcsi és etikai kötelessége, hogy felbontsa a kiadóval kötött szerződését, mivel az hallgat Izrael Gáza elleni háborújáról, valamint a “szisztematikus cenzúra” németországi kultúrájáról.

A Catch the Rabbit című regény szerzője, aki elnyerte az Európai Unió 2020-as irodalmi díját, kettősmércével vádolta meg kiadóját, és úgy vélte, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatos kifejezett aggodalma “süket a palesztinok szenvedéseivel szemben”.

A meghívásának visszavonására reagálva Bastasic azt mondta, hogy a döntés “egyértelmű pozicionálásra” utal, és hogy “politikai és emberi véleménye szerint nem szabadna gyerekeket bombázni, és a német kulturális intézményeknek jobban kellene tudniuk, ha népirtásról van szó”.

“Tekintettel arra, hogy meghívtak a rezidenciájukra és a fesztiváljukra, bizonyára ismerik a munkámat, amely szorosan foglalkozik a háború gyermekekre gyakorolt következményeivel. Lehet, hogy önök számára az irodalmi művek elszakadnak a valós élettől, de akkor viszont valószínűleg soha nem ismerték meg a háborút elsőkézből” – tette hozzá.

Bastasic megköszönte a szervezetnek, hogy visszavonta meghívását, és azt mondta, hogy nem akar egy olyan intézmény tagja lenni, “amely nemcsak művészeket töröltet az aktivizmusuk miatt, hanem úgy tűnik, azt hiszi, hogy a népirtásra a hallgatás és a cenzúra a helyes válasz”.

Miután ebben a hónapban szakított a kiadójával, a szerző a Middle East Eye-nak elmondta, hogy döntése jelentős anyagi veszteséggel és bizonytalansággal járt, de nem fog változtatni az álláspontján.

“Nem azért kezdtem el írni, mert karriert akartam csinálni. Azért kezdtem el írni, mert egy traumatizált helyről jöttem, és szükségem volt arra, hogy valamit közöljek” – mondta a Middle East Eye-nak egy korábbi interjúban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hiába a cionista lobbi – Palesztin zászlót lenget a szél Csarodán

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)