A buzeráns USA helytartó ismét Magyarországot pocskondiázza és fenyegeti (Választ kapott)

A magyar kormány „képzeletbeli külpolitikát” folytat, „képzeletbeli ellenségekkel” és „elképzelt hungarofóbiával” küzd – mondta a buzeráns David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi helytartója a Guardiannek és a Financial Timesnak. Menczer Tamás reagált.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Pressman azzal próbálja meg lejáratni Magyarországot, hogy Orbán (!) rendszeresen beleszól az amerikai választásokba, vagy úgy, hogy nyíltan támogatja Donald Trumpot, vagy úgy, hogy Joe Biden ellen kampányol.

Azt mondta, hogy nem erre számít egy szövetséges ország vezetőjétől – mi pedig próbáljuk elképzelni, ahogy New York külsőn Orbán Viktor szavain csüggenek és úgy szavaznak, ahogy Orbán Viktor mondja. Nyilván az USA lakói ráfüggtek a kormánypárti Origóra és ez befolyásolja őket… Valóságban azt se tudják, hogy hol van Magyarország.

Az elképzelt külpolitikát úgy érti, hogy a magyar külpolitika láthatólag arra épül, hogy megállás nélkül külső támadókkal küzd – legyen szó Soros Györgyről, Brüsszelről, imperialistákról, megszállókról. Belátja, hogy ennek van politikai haszna a Fidesz számára, de valójában ezzel csak elterelik a figyelmet valós problémákról, valós lehetőségekről.

Mindeközben a nagykövet szerint Orbán egyre inkább elszigeteli az országot a szövetségesei közül, méghozzá leginkább az Oroszország- és Putyin-párti kijelentéseivel – Pressman ezzel világossá tette, hogy az USA abszolút hatalmat akar gyakorolni Magyarország felett.

„Ha megnézzük a magyar külpolitikát, akár az ukrán EU-csatlakozással kapcsolatos kérdések felvetését, akár az orosz energiától való diverzifikációra irányuló erőfeszítések akadályozását, akár a Kreml magyarországi platformjainak bezárására irányuló folyamatos erőfeszítéseknek való ellenállást, mindezekben van valami közös. És ez az, ami miatt Magyarország egyre jobban elszigetelődik a NATO- és az EU-n belüli partnereitől” – mutatott rá a helytartó.

„Ezek a politikai döntések kétségtelenül segítik Putyint, és károsak az arra irányuló gondos erőfeszítésekre, hogy a szövetség és partnereink együttesen álljanak ki az agressziójával szemben.”

A képzeletbeli külpolitikához Pressman szerint az is hozzátartozik, hogy a kormány folyamatosan arra vár, hogy máshol neki szimpatikus vezetők kerüljenek hatalomra. Ez viszont a nagykövet szerint akadályozza abban, hogy a jelen problémáival foglalkozzon.

Aggasztja az USA és Magyarország között viszony jelenlegi állapota, de azt mondta, hogy országa hajlandó dolgozni azon, hogy a kapcsolat javuljon. Viszont ugyanezt a hajlandóságot egyelőre nem látja a magyar vezetésben.

Az Egyesült Államoknak viszont vannak eszközei, amiket bevethet Magyarország ellen, és hajlandó is bevetni ezeket – fenyegetőzött. Ilyen volt például egy kétoldalú adóegyezmény felbontása, vagy az, hogy szankciós listára helyezték a Budapesten működő orosz kémbankot.

Reagálás

Nem hagyta szó nélkül Menczer Tamás azokat a Magyarország politikáját ért újabb vádakat, amelyeket David Pressman amerikai nagykövet fogalmazott meg, aki szerint a magyar kormány nemzetközi ügyekhez való hozzáállása „képzeletbeli ellenségekre” és „elképzelt hungarofóbiára” épül, és a Kreml érdekeit szolgálja. Most az államtitkár tett fel kérdéseket Pressmannek.

„Ha az amerikai nagykövet, David Pressman még egyszer oktatást szeretne tartani a magyar külpolitikával kapcsolatban, akkor előtte egy kérdésre válaszoljon” – szólította fel Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára David Pressman amerikai nagykövetet egy, a közösségi oldalán megosztott rövid videós bejegyzésben.

Hogyan lehetséges az, hogy tavaly, 2023-ban Oroszország vált Amerika legnagyobb uránbeszállítójává?  Hogyan lehetséges az, hogy tavaly, 2023-ban Amerika több mint 1 milliárd dollárt költött Oroszországban uránra?

– szegezte a kérdést a nagykövetnek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Pressman újra magyar bírókkal “tárgyalt”

Pressman újra magyar bírókkal “tárgyalt”