Izrael állandó katonai bázisokat tervez a Gázai övezetben

Teljes elnyomás vár a palesztinokra Gázában. A végkimeneteli megoldás teljesen mindegy már szinte, hiszen a katonai terror fenntartása biztosnak látszik…

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az izraeli hadsereg terveket készített állandó helyőrségek létesítésére a Gázai övezetben – mondta a Middle East Eye-nak egy izraeli tiszt.

A tervekről szóló hírek annak ellenére érkeztek, hogy nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre, hogy fogadja el a kétállami megoldást a palesztinokkal, és vonja ki hadseregét a tengerparti enklávéból.

A hónap elején az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a Hamász palesztin csoporttal folytatott háborújának “alacsony intenzitású” szakaszába lép, amelyben a Gáza elleni heves bombázásokat célzott különleges műveletek váltják fel.

A helyszínen azonban ennek semmi jele nem mutatkozott, a hadsereg továbbra is hevesen bombázza mind a Gázai övezet északi részét, mind a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz környéki területeket, ahol intenzív összecsapások zajlanak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök meglehetősen nyíltan kijelentette, hogy az izraeli hadsereg addig folytatja a gázai hadműveleteket, amíg a Hamászt el nem pusztítják, és hogy “a jövőben Izrael államnak a teljes területet a [Jordán]folyótól a [Földközi-tengerig] kell ellenőriznie”.

Mind az izraeli, mind az amerikai hírszerzés becslései szerint a Hamász még messze van a megsemmisüléstől, és Netanjahu elszántsága a “teljes győzelemre” sokakkal ellentétbe került Izraelen belül, köztük Gadi Eisenkot háborús kabinettársával, aki szerint a fegyveres csoport “teljes legyőzése” nem reális cél.

Az izraeli katonatiszt, aki arra kérte a MEE-t, hogy ne közölje rangját és nevét, elmondta, hogy Netanjahu és kormánytársai már arra kérték a hadsereget, hogy hozzon létre állandó bázisokat a Gázai övezetben, kizárva annak lehetőségét, hogy a háború után palesztin közigazgatás jöjjön létre az enklávéban.

A tiszt szerint a katonai létesítmények kiépítésére vonatkozó parancsot szóban adták ki.

“Parancsot kaptunk arra, hogy határozzuk meg a Gázai övezeten belüli állandó katonai bázisok helyét” – mondta. “A védelmi minisztérium és a hadsereg informálisan kijelölte tisztek kis csoportját erre a célra”.

A tiszt hozzátette, hogy Netanjahu és a szövetségesei által elképzelt legrosszabb forgatókönyv az, hogy Gáza a megszállt Ciszjordániává válik, ahol az izraeli hadsereg szabad kezet kap, hogy azt tegyen, amit akar, a házkutatásoktól kezdve a palesztinok letartóztatásáig, parancs vagy bírósági végzés nélkül.

“Netanjahu és szélsőjobboldali háborús kabinetje nem tervezi a Gázából való kivonulást” – mondta a tiszt. Hozzátette, hogy a miniszterelnök keresi a lehetséges módszereket és modelleket, hogy enyhítse a hadsereg gázai hadműveletei miatti nemzetközi nyomást, csökkentve a hadsereg jelenlétét, ugyanakkor fenntartva azt.

“Ez a modell a Ciszjordánia militarizáltabb változata” – mondta a tiszt. “Én Ciszjordániában szolgáltam. Gáza nem lesz olyan, mint az a hely, ott sűrűbben lesznek katonai állások és több lesz a katona”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kairó figyelmezteti Izraelt, hogy ne foglalja el az Egyiptom-Gáza közötti határszakaszt

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)