Észak-Korea víz alatti atomot tesztelt a keleti vizein

Észak-Korea víz alatti nukleáris fegyverrendszert tesztelt a keleti vizein, ami elmondásuk szerint az USA, Japán és Dél-Korea hadgyakorlataira való válaszlépés is volt egyben. Kim Dzsongun kijelentette, hogy Dél-Koreát ismét főellenségként fogják számon tartani innentől.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Észak-Korea a fejlesztés alatt álló haeil-5-23 fegyverrendszert, vagyis az atomfegyver hordozására képes támadó drónokat tesztelte. A tesztelésre a keleti partoknál került sor 

– jelentette a helyi állami média. Dél-Korea és szövetségesei egyelőre nem reagáltak a lépésre.

Pénteken Észak-Korea azt mondta, hogy az egyesült államok, Dél-Korea és japán közös hadgyakorlatai provokálták ki azt, hogy víz alatti fegyvereit tesztelje. Hangsúlyozta, hogy ezek a hadgyakorlatok csak tovább destalibizálják a regionális helyzetet, és fenyegetik Észak-Korea biztonságát – írja a BBC news.

A víz alatti nukleáris fegyverkísérletre néhány nappal azután került sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető kijelentette:

elveti országa régóta kitűzött célját, a Dél-Koreával való békés egyesülést, és országa alkotmányát megváltoztatva déli szomszédját fő ellenségeként határozza meg.

Keveset tudni ezekről a Haeli rendszer fegyvereiről, vagy teljesítményükről, de az észak-koreai média szerint

Képesek ellenséges vizekre lopakodni és nagy víz alatti robbanásokat okozni.

Elemzők véleménye alapján, ha a fegyverek az északiak által bemutatott módon működnek, akkor kevésbé jelentős fegyvernek tekinthetők, mint a rezsim nukleáris ballisztikus rakétái.

“Figyelembe véve Észak-Korea védelmi szintjét és azt a tényt, hogy a fegyver még mindig fejlesztés alatt áll, így nincs olyan stádiumban, hogy az jelentős fenyegetést jelentene”

– mondta el az AFP hírügynökségnek egy kutató szakember.

Phenjan tavaly azt állította, hogy sikeresen tesztelt egy víz alatti támadó nukleáris drónt, amely képes az ellenséges hajókat és kikötőket elpusztító szökőárt (cunami) gerjeszteni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Észak-Korea új rakétát tesztelt, Dél-Korea és Japán is észlelte a kilövést

Ijesztő műholdfelvételekkel rukkolt elő Kim Dzsongun

(Origo – Szent Korona Rádió)