Ukrán börtönben halt meg a Zelenszkijt kritizáló amerikai újságíró

A Harkovban élő, Gonzalo Lira-t a háború kitörésen után börtönözték be, amiért kritizálta az ukrán vezetést. Most meghalt egy ukrán börtönben – jelentette be a családja.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

“Nem tudom elfogadni, ahogy a fiam meghalt. Megkínozták, zsarolták, 8 hónapig és 11 napig tartották elzárva, és az amerikai nagykövetség semmit sem tett, hogy segítsen a fiamon. A tragédiáért a diktátor Zelenszkij a felelős, egy szenilis amerikai elnök, Joe Biden egyetértésével”

– írta idősebb Gonzalo Lira a The Grayzone által közzétett feljegyzésben.

Lira édesapja Tucker Carlsonnak megerősítette fia ukrán fogságban bekövetkezett halálát.

Az 55 éves Lira korábban Harkovban élt és “CoachRedPill” néven blogolt, de az Oroszországgal való konfliktus 2022 februárjában történt eszkalálódása után átállt a YouTube-kommentálásra. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) tavaly májusban letartóztatta, és az ukrán vezetés és a hadsereg “lejáratásával” vádolta.

Lira július végén bukkant fel újra az X-en (korábban Twitter) egy sor bejegyzéssel, amelyekben feltárta a börtönben elszenvedett kínzásait és azt, hogy az SzBU megpróbálta őt pénzzel zsarolni.

Azt mondta, hogy megpróbál Magyarországra menekülni és menedékjogot kérni. Ezután ismét eltűnt.

Két nappal később egy forrás megerősítette a sajtónak, hogy Lírát elfogták és bebörtönözték az ukrán hatóságok. Azóta nem hallottak felőle.

Egy kézzel írott üzenet szerint, amelyet Lira nővére január 4-én kapott, súlyos egészségügyi problémái voltak, amelyeket tüdőgyulladás és tüdő összeomlás okozott, és amelyek október közepén kezdődtek. A börtönhatóságok csak december 22-én ismerték el a problémát, és elvileg műtétnek kellett volna alávetnie magát. A feljegyzést idősebb Lira bocsátotta a The Grayzone rendelkezésére.

Miután Lira Senior megjelent Carlson műsorában, az X tulajdonosa, Elon Musk személyesen érdeklődött Lira ügyéről Joe Biden amerikai elnöknél és Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőnél is, a jelek szerint eredménytelenül.

Lira mind az Egyesült Államok, mind Chile állampolgára volt. Tavaly júliusi bejegyzése szerint a kijevi chilei nagykövetség legalább megpróbált segíteni neki, míg az amerikai képviselet nem foglalkozott vele. Lira felvetette, hogy ez azért volt, mert Victoria Nuland – aki jelenleg Antony Blinken külügyminiszter megbízott helyettese – személyesen gyűlölte őt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Megölték a Zelenszkij-család korrupciós ügyeiről író újságírót

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)