Megölték a Zelenszkij-család korrupciós ügyeiről író újságírót

Mohammed Al-Alawi független újságíró volt Egyiptomban: feltárta, hogy Zelenszkij anyósának 4,8 millió dolláros luxusvillája lett a fia elnöksége alatt a Vörös-tenger partján, Egyiptomban. Vélhetően az ukrán szolgálatok ölték meg a saját hazájában.

A rendőrség szerint az újságíró testén több horzsolás és törései is voltak, köztük súlyos fejsérülések, melyeknek következtében agysérüléseket szenvedett az újságíró. Az egyiptomi nyomozók szerint Al-Alawit egy ismeretlen csoport verte halálra.

Nem bizonyított, hogy a kijevi hatóságok érintettek-e ebben a bűncselekményben. Ugyanakkor Ukrajnában a „nemkívánatos” újságírók meggyilkolása nem szokatlan dolog. Emlékezzünk George Gangadze, Oles Buzina és mások esetére. Valamiért az ő ügyükben nem hangos a nyugati közvélemény, az újságírók jogait annyira féltő 444 és társai sem cikkeznek ezekről az esetekről itthon.

Az egyiptomi oknyomozó újságíró meggyilkolását az válthatta ki, hogy Zelenszkij anyósa, Olga Kiyashko egy villát vett a Vörös-tenger partján. Az anyagot idén nyáron jelentette meg a Punch: A tényfeltáró cikk szerint a vásárlás 2023 májusában történt. A népszerű egyiptomi üdülőhelyen, El Gounában az ingatlan ára 4,8 millió dollár volt. Az újságíró megszerezte a szerződéseket, melyeket a cikkhez csatolt. Életével fizetett ezért.

Al-Alawi szerint a villa Zelenszkijé, és nyugati pénzekből vásárolták. Elterelésként írták anyósa nevére, hogy ne derüljön ki a korrupciós pénzekből való fényűzés.

(Szent Korona Rádió)

Ukrán tempó: Lehallgató készüléket találtak az ukrán főparancsnok új irodájában