Tovább herélik az amúgy se sokat érő politikusi vagyonnyilatkozatokat

A legújabb változások miatt az Országgyűlés Hivatalának a parlament honlapján elérhető dokumentumokból, így a vagyonnyilatkozatokból is ki kell takarnia a hozzátartozók neveit – írja az Index.

A parlamenti képviselők, illetve a kormánytagok vagyonnyilatkozatait minden évben január 31-ig kell leadni. Az átláthatóság színjátéka napjának, február 1-jének két visszatérő kérdése szokott lenni: hány százmilliót kap feltalálóként Rogán Antal, és mekkora vagyont vall be Orbán Viktor? A dokumentumokból évről évre kevesebb minden derül ki, mostantól pedig már azt sem tudhatjuk meg az iratokból, hogy Orbán feleségét Lévai Anikónak hívják, ahogyan a Gyurcsány Ferenc-Dobrev Klára házaspár esetében sem mehetünk biztosra.

Az Országgyűlés Hivatala a lapnak válaszolta, hogy a többször módosított törvény alapján a vagyonnyilatkozat nyilvános, oldalhű másolatát – a családtag személyes adatai nélkül – kell közzétenni. „A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk”.

A legfurcsább ugyanakkor az egészben az, írja az Index, hogy mindez csak a 2012 óta közzétett vagyonnyilatkozatokra vonatkozik, a 2011-es dokumentumukban szerepel házastársuk, valamint akkor még velük élő gyermekeik neve is. Egyelőre nem mindenkinél húzták ki a neveket, például Orbán Viktor és Rogán Antal elérhető vagyonnyilatkozatai mindegyikében szerepelnek a hozzátartozók.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Apáti: rendkívül gyanús, hogy csak az elmúlt 32 év pártjai foglalhatnak helyet a nemzetbiztonsági bizottságban