Újabb ukrán korrupció: 2 milliárd forint értékű kastélyra tett szert Kijev polgármestere Hamburgban

A Zelenszkij anyósának egyiptomi villája után, melynek kapcsán meggyilkolták a korrupcióra fényt derítő újságírót, most napvilágot látott más luxusingatlan is, ami az ukrán vezetők tulajdonába jutott. Jelen esetben Vitalij Klicsko, kijevi polgármester, korábbi boxoló vallotta be, hogy egy 6 millió dollár értékű kastély került a birtokába.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyilvánosan bevallotta egy pazar hamburgi (Németország) kastély tulajdonlását közel negyedmilliárd hrivnya (6 millió dollár) értékben – jelentette vasárnap a Strana.ua a politikus hivatalos adóbevallására hivatkozva.

A dokumentumból kiderül, hogy Klicsko 2023. december 20-án kapta a 750 négyzetméteres villát adósságrendezésként a Maximum I LLC-től, egy amerikai székhelyű cégtől, amely eredetileg testvére, Volodimir tulajdonában volt. A cég tulajdonjoga azonban 2023 májusában átkerült Vitalijra a lap szerint. A házat, amelynek pontos költsége 227 millió hrivnya, ezután a kijevi polgármesterre ruházták át az adósságtörlesztés egyedi formájaként.

Vitalij Klicsko egykori profi ökölvívó, aki pályafutása során többszörös nehézsúlyú világbajnokságot nyert. Ő és öccse, Volodimir (korábban Vlagyimir) 2006 és 2015 között uralta a nehézsúlyú ökölvívást, amely időszakot széles körben “Klicsko-korszakként” emlegetik.

Vitalij 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a profi sporttól, és politikai karrierbe kezdett, 2014-ben, a véres nyugati támogatású puccsot követően Kijev polgármestere lett. A BBC-nek adott 2013-as interjújában bevallotta, hogy 13 évig Németországban élt. 2016-ban arról számoltak be, hogy hamburgi ingatlana van, amelyben felesége és lánya lakott, de a vagyont soha nem jelentette be Ukrajnában.

2023 szeptemberében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénybe iktatta a tisztségviselők elektronikus bevallását előíró törvényt, amelyet az orosz katonai művelet megkezdése után, 2022-ben felfüggesztettek.

Az ukrajnai korrupciót az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta fokozottan vizsgálja az Egyesült Államok és az EU, mivel az ország külföldi támogatásokra szorul a köztisztviselők fizetésének folyósításában is.

Tavaly augusztusban Zelenszkij átfogó katonai tisztogatást indított, és elbocsátotta az összes regionális katonai tisztviselőt egy hatalmas korrupciós botrány nyomán, amelyben 112 büntetőeljárás indult a toborzóközpontok vezetői ellen.

A múlt hónapban ukrán bűnüldöző szervek munkatársai házkutatást tartottak egy 4 millió eurós spanyol villában, amely Jevhen Boriszov volt katonai parancsnoké volt. Az ukrán bűnüldöző szervek szerint 2022-ben és 2023-ban több ingatlant is vásárolt Marbella városában.

A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet tavalyi felmérése szerint az ukránok a katonai konfliktus után a korrupciót tartják az ország második legsúlyosabb problémájának.

Megölték a Zelenszkij-család korrupciós ügyeiről író újságírót

Gaudi: Ukrajna EU csatlakozásra alkalmatlan, a kárpátaljai magyarok népirtás áldozatai

(Orosz Hírek – Szent Korona Rádió)