Az emlék tovább él – Fejet hajtottak Pilisvörösváron a 2004-es szégyenletes népszavazás kapcsán

A 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás 19. évfordulója után pár nappal lezajlott az ötödik ide kapcsolódó megemlékezés a Pest megyei Pilisvörösváron, a helyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kopjafájánál.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Portálunkon már bemutattuk kedves olvasóinknak a 2009-ben felállított vármegyés kopjafa 2020-as felújítását és a 2022-es megemlékezést is, melyet – a 2023-as eseményhez hasonlóan – ismét a Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezete bonyolított le.

Néhány sor és fénykép erejéig idézzük fel, hogy mi is történt 2004-ben. Két kérdésben tartottak országos népszavazást Magyarországon. Az elsőt a Munkáspárt kezdeményezte, és a kórházak állami kézben tartásáról szólt. A második kérdés – amit a Magyarok Világszövetsége indítványozott – így hangzott

“Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti ’Magyar igazolvánnyal’ vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”

Az alacsony részvételi arány (37,5 % országos szinten az előzetesen várt 45-50 %-al szemben) miatt a szavazás eredménytelenül zárult.

A témához hozzátartozik, hogy az akkor hatalmon lévő, később szemkilövető Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára (Apró Antal unokája) 2022. márciusában, az ukrajnai háború korai szakaszában képmutató módon kárpátaljai magyarokat fogadtak be saját otthonukba.

A tavalyelőtti megállapodásnak megfelelően a helyi közösség minden évben megemlékezik a gyalázatos népszavazásról, és innen, a Pilisből üzeni a nagyvilágnak: sohasem felejtjük el az első Gyurcsány kormány árulását!

Ki kell emelnünk azt is, hogy a helyi református közösség ad otthont a kopjafának, hiszen az a református templomban áll. A megemlékezésnek így szintén az épület adott helyet.

Az idei megemlékezésről

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

(Olvasónktól – Szent Korona Rádió)