A zsidó-kereszténység térhódítása

Egy előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy kezdetben a neoprotestáns szekták miként teremtették meg a zsidó-kereszténység áltanítás hamis gondolatait. Ezúttal a modern időkről írunk, hogy a fából-vaskarika elmélet hogyan hódította meg például a katolikus egyház egyes szegmenseit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Egy 2015-ös dokumentumhoz kell visszanyúlnunk, melyben arról értekeztek, hogy a zsidóknak nem kell megtérniük, ugyanis aszerint az ószövetségi tanítás alapján, valamint Krisztust elutasítva is a mennybe juthatnak. Maga a felvetés éles ellentmondást mutat az Ó- és Újszövetség közötti különbség valódi tanával kapcsolatban.

A Vatikán zsidókkal való vallási kapcsolatokért felelős bizottsága 2015-ben egy új dokumentumot adott ki, amelyben azt állítja, hogy a zsidók Jézus Krisztusban való hit nélkül is üdvözülnek.  Az “Isten ajándéka és elhívása visszavonhatatlan” című teológiai dokumentumot katolikus és zsidó vezetők egy csoportja mutatta be a Vatikánban tartott sajtótájékoztatón.

“Az, hogy a zsidók Isten üdvösségének részesei, teológiailag megkérdőjelezhetetlen, de hogy ez hogyan lehetséges Krisztus kifejezett megvallása nélkül, az egy kifürkészhetetlen isteni titok, és az is marad” – áll a dokumentumban. A teológusok, köztük Kurt Koch bíboros és Norbert Hofmann atya, a Vatikáni Bizottság tagja, elmélkednek erről a “misztériumról”, de megjegyzik, hogy a katolikus tanítás elutasítja, hogy egynél több út vezethetne Istenhez.

“Mivel Isten soha nem vonta vissza a népével, Izraellel kötött szövetségét, nem létezhetnek különböző utak vagy megközelítések Isten üdvösségéhez” – teszik hozzá. “Az az elmélet, hogy két különböző út vezethet az üdvösséghez, a zsidó út Krisztus nélkül és az út a Krisztussal, akiről a keresztények úgy hiszik, hogy a Názáreti Jézus, valójában a keresztény hit alapjait veszélyeztetné”.

A dokumentum továbbá egy “rendkívül összetett teológiai kérdésről” beszél, miszerint “a Jézus Krisztus egyetemes üdvözítő jelentőségébe vetett keresztény hitet hogyan lehet koherens módon összekapcsolni az Isten Izraellel kötött, soha vissza nem vont szövetségébe vetett hit ugyanilyen egyértelmű kinyilvánításával”.

A Vatikán azt is mondja, hogy a keresztényeknek a zsidó emberek felé irányuló megtérési erőfeszítései “nagyon kényes és érzékeny kérdések”. Azt írja, hogy “nem folytat és nem támogat semmilyen konkrét, zsidók felé irányuló intézményes missziós munkát”, ugyanakkor megjegyzi, hogy a keresztények “arra hivatottak, hogy a zsidóknak is tanúságot tegyenek a Jézus Krisztusba vetett hitükről”.

A szöveg azzal zárul, hogy a zsidók és a keresztények “humanitárius segítségnyújtás révén egyesülnek az igazságosság és a béke érdekében a világban”, amelyben “tanúságot tesznek Isten szerető gondoskodásáról”: “A zsidóknak és a keresztényeknek többé nem konfrontatív szembenállásban, hanem egymás mellett együttműködve kell törekedniük egy jobb világ megteremtésére” – áll a szövegben, amely II. János Pál pápa 1980 novemberi szavait idézi, amikor a pápa azt mondta, hogy zsidóknak és keresztényeknek együtt kell elkötelezniük magukat a minden embernek szóló békéért, “azzal a teljességgel és mélységgel, amelyet maga Isten szánt nekünk, és azzal az áldozatkészséggel, amelyet ez a cél megkövetelhet”. (A zsidó békevágy Izrael esetében nagyon tisztán látható, minden bizonnyal…)

Az Arutz Sheva izraeli hírportál szerint a katolikus-zsidó kapcsolatok javultak Ferenc pápa alatt, aki régi barátjával, Abraham Skorka argentin rabbival közösen adott ki egy könyvet az etikáról, az erkölcsről és a hitről.

Ferenc volt a történelemben a harmadik pápa, aki – 2016. január 17-én – ellátogatott Róma fő zsinagógájába.

Azév szeptemberében Ferenc köszöntötte a zsidó közösséget világszerte Jom Kipur, a héber naptár szerinti engesztelés napja alkalmából. “Szeretném üdvözletemet küldeni a héber közösségnek, zsidó testvéreinknek, akik számára a mai nap szent nap, Jom Kipur” – mondta Ferenc washingtoni látogatása során. “Remélem, az Úr lehozza a béke áldását, és megtartja az életben és a szentségben, az Úr szavának megfelelően, amelyet ma hallottunk”: Legyetek szentek, mert én szent vagyok” – tette hozzá.

Tanulság: ódzkodjunk minden olyan modernista tanítástól, mely a szentek által majd’ 2000 éven át képviselt tanokkal szembe megy, és szóljunk velük X. Piusz szavaival:

“Egyetlen katolikusnak sem szabad elfogadnia Izrael gondolatát, még kevésbé támogatnia azt! […] Nem tudjuk megakadályozni, hogy a zsidók Jeruzsálembe menjenek – de soha nem szentesíthetjük ezt! […] Mint az Egyház feje, nem válaszolhatok másként. A zsidók nem ismerték el Urunkat, ezért mi sem ismerjük el a zsidó népet.

Kik azok a gázai keresztények akiknek létezését is tagadja Izrael, miközben megsemmisíti őket?

Keresztényellenesség Izraelben – Nyílt gyűlölet uralkodik (Frissítve)

(The Christian Post nyomán Szent Korona Rádió)