A Nyugat gazdasági nyomással próbálja eltéríteni Erdogan szavazóit?

A hitelminősítők a vasárnapi török elnökválasztás után gazdasági nyomással próbálnak hatni az emberekre, ugyanis baloldali ellenlábasai nagy bánatára Erdogan a vártnál sokkal jobban teljesített az első fordulóban.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Több mint húsz év után először tűnt megingathatónak Recep Tayyip Erdogan török elnök stabil pozíciója, azonban az elnökválasztás első fordulójában a baloldali közvéleménykutató intézetek méréseihez képest sokkal jobban teljesített. Így a jövő vasárnap esedékes második körnek már esélyesként fut neki a politikus. Azonban a Financial Times összeállítása szerint a hitelminősítők további jelentős líragyengülés kockázatával rémisztgetnek (fenyegetnek).

A Moody’s véleménye szerint a tartósan magas infláció és a devizapiaci nyomás veszélyét lehet látni Erdogan újabb elnöki ciklusában. A Fitch szakembere szerint a folyó fizetési mérleg tetemes hiánya jelenti a fő problémát a török gazdaság szempontjából. Az idei első negyedév 24 milliárd dolláros deficitje azt jelenti, hogy „Törökországnak valahol dollármilliárdokat kell találnia”, ezt pedig jelenleg csak a devizatartalékok további megcsapolásával tudja megtenni. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a választások előtt már látszottak annak jelei, hogy a tartalékok esése is kezd aggasztó lenni, mivel a kormány igyekezett növekedéstámogató lépéseket tenni.

Az HSBC elemzői is a fizetési mérleget érzik a fő problémának, szerintük fenntarthatatlan a tartalékok további megcsapolása. Éppen ezért az év végére 24-es dollár-líra árfolyamot várnak, ami 18 százalékkal lenne magasabb a jelenlegi szintnél, de azt sem tartják kizárnak, hogy még meredekebb esés jön majd egészen a 27-es szintig.

A Barclays elemzője annyit tett hozzá, hogy a török folyó fizetési mérleg hiánya a következő egy évben 40 milliárd dollár lehet, ennyit kellene valahonnan összeszednie az országnak, ami komoly kihívás lesz.

Hozzá kell tenni, hogy erősen kétségbe vonható, hogy amennyiben nem Erdogan, hanem valamely, a Nyugat által befolyásolt jelölt nyert volna, akkor ő meg tudná-e oldani ezeket a gazdasági problémákat.

Erdogan együttműködésre buzdítja a muszlim országokat az izraeli agresszió és a Szentkönyv égetések ellen

Erdoğan kitiltja a gyermekekre veszélyes tartalmakat a médiából

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)