Isten nyugosztalja: meghalt a Glock-pisztoly tervezője

94 éves korában meghalt az osztrák Gaston Glock, akinek pisztolyait a világ számos helyén használták nagy hatékonysággal.

Gaston Glock halálhírét vállalatának oldalán jelentették be, ahol egy fotót tettek közzé róla, és azt írták, hogy december 27-én (szerdán) meghalt. A bejegyzést utóbb Glock Facebook-oldalán is megosztották.

A francia AFP hírügynökség nekrológja szerint az osztrák fegyvertervező 1929. július 19-én született Bécsben, felsőfokú tanulmányait is ott végezte. 1963-ban hozta létre saját cégét, ami a kezdetekben még nem katonai eszközökkel, hanem polgári fogyasztási cikkekkel foglalkozott.

GLOCK CSAK AZ 1980-AS ÉVEK ELEJÉN VÁLT AKTÍVVÁ A HADIIPARBAN.

Az osztrák kormány akkor írt ki tendereket újabb, az osztrák hadseregnek szánt pisztolyok fejlesztésére. A Glock által tervezett eszközök sikeressége abban rejlett, hogy olcsó anyagokból készültek, költséghatékonyan gyárthatók, könnyen szétszerelhetők, kicsi a súlyuk, megbízhatók, és mindezek ellenére pontosak, kezdő lövők is viszonylag gyorsan elsajátítják vele a lövészet alapjait.

Mindezeknek köszönhetően a pisztolyok végül nemcsak Ausztriában, hanem külföldön is sikert arattak: először az amerikai piacon váltak népszerűvé, majd világszerte elkezdték rendszeresíteni őket a rendőri, katonai erőknél. 2021-ben a Forbes magazin 1,1 milliárd dollárra becsülte Gaston Glock és családja vagyonát, miközben cége értéke is jelentős emelkedett, még az utóbbi években is.

Gaston Glock ismertsége ellenére viszonylag ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, és sikerei ellenére a magánéletének megvoltak a sötét oldalai.

1999-BEN ÜZLETI OKOK MIATT EGY ÜZLETTÁRSA MEGPRÓBÁLTA MEGÖLNI, DE TÚLÉLTE A MERÉNYLETET.

A 2000-es évek elején a hazafias Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is támogatta. Feleségétől 2011-ben – 50 év után vált el –, és a nő 2014-ben be is perelte 500 millió dollárt követelve, és azt állítva, hogy Glock pénzügyi csalásokat követett el, de elbukta a pert.

A válás után Glock ismét megházasodott, és még az utolsó éveiben sem vetette meg a fényűző partikat. 2018-ban egy film is készült az életéről.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)