A baloldali lengyel kormány jogtalanul szüntette meg a közmédiát

December 13-án hivatalosan megalakult a Donald Tusk által vezetett, liberális kormány. Nem húzták az időt, egy hétre rá jogszerűtlenül lecserélték a közszolgálati tv, rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit. Helyettük új felügyelőtanácsokat alakítottak ki.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Ekkora horderejű változtatásokhoz teljesen új törvényre lenne szükség, amihez jóval több időre lenne szükség, így más módszert választottak. A lengyel parlament alsóháza kedden éjjel megszavazott egy határozatot – tehát még csak nem is törvényt – amelyben tízpárti kormánytöbbség arra szólítja fel az állami kincstárt képviselő illetékes szerveket, hogy hozzanak „javító intézkedéseket” a köztelevízióval szemben. Azt már megszokhattuk, hogy a közmédiák valójában mindig az aktuális kormányt támogatják, azonban az ilyen drasztikus változások erősen átlépik a jogszerűség határát.

Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő a köztelevízió védelmére szólította fel a lengyeleket. A nemrég ellenzékbe kerülő, jobbközép, Jog és Igazságosság képviselői tiltakozásul a szavazáson való részvétel helyett a a lengyel közszolgálati TV épületéhez mentek tiltakozni. A párt politikusai és szimpatizánsai azóta folyamatosan tüntetnek a TVP varsói székháza előtt. A párt képviselőinek bejegyzései alapján fegyveresek is megjelentek az épületben.

Donald Tusk baloldali kormányfő közölte, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben nem biztosítják a köztévé finanszírozását, csak ha jelenlegi helyzet “javítása” megtörténik, ezzel kényszerítette ki a változtatásait. Stanisław Janecki lengyel publicista szerint Tuskék és a parlamenti többség olyannyira megsértették a törvényt Lengyelországban, hogy amint lemondanak a hatalomról, börtönbe kell vonulniuk; és ezt ők is tudják. Ezért fognak egyre több és egyre brutálisabb törvény- és alkotmánysértésbe bocsátkozni.

Neoliberális visszalépés Lengyelországban: Tusk családügyi minisztere istenkáromló pólóval provokál

Lengyelország elesett? – Az azonos nemű párok elismerésére kötelezné őket az Emberi Jogok Európai Bírósága

(V4Agency és Origo nyomán Szent Korona Rádió)