Az elektromos autó piac helyzetén fordíthat Kína?

A kínai Nio elektromos autógyártó bemutatta azt a forradalmi akkumulátort, amely egy feltöltéssel több mint 1000 km megtételére képes, és 2024 áprilisában már sorozatgyártásra is kerül. Ha beváltják az ígéreteiket az megdöntheti a Nyugat elektromos autó piacon betöltött vezető szerepét.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A kínai elektromosautó-gyártó, a Nio forradalmian új akkumulátor-technológiát mutatott be, amely egyetlen töltéssel több mint 1000 kilométer megtételét teszi lehetővé a gépkocsik számára. A forradalmi technológiát egy teljesen elektromos ET7 járműben mutatotta be a Nio vezérigazgatója, William Li egy 1044 km-es tesztvezetés során. A Nio tervei szerint már 2024 áprilisában megkezdi ennek a csúcstechnológiás akkumulátornak a tömeggyártását, és ezzel az elektromos autók piacát is alaposan felkavarhatja – számol be róla a The Independent.

A kínai Zhejiang tartományból Fujian tartományba tartó tesztvezetés során a Nio ET7 lenyűgöző távot tett meg, 84 km/órás átlagsebességgel. A kocsi elképesztő “állóképessége” a 150 kWh-s akkumulátorcsomagnak volt köszönhető, amely jelenleg a legnagyobb energiasűrűséggel büszkélkedhet globálisan a tömeggyártásba került rendszerek közt.

A Nio-t azonban igazán a töltés nem szokványos megközelítése különbözteti meg a többi EV-től – eszerint a rendszer az akkumulátorcserére épül szemben a hagyományos plug-in újratöltéssel. Ennek köszönhető, hogy az üres akkumulátort három percen belül teljesen feltöltöttre cseréljék, ami már azzal az idővel vetekszik, amely egy hagyományos üzemanyaggal működő jármű újratöltéséhez szükséges. Az tehát látszik, hogy nem csak a hatótávolsággal, de az újratöltés sebességével is szeretnének a klasszikus robbanómotoros járművek képességeihez hasonló elektromos alternatívát kínálni.

Az igazi érdekesség, hogy az ügyfelek akár akkumulátor nélkül is vásárolhatnak Nio járműveket, havi előfizetési díjat választva az akkumulátorokhoz a Nio hálózatán belül. A Nio elnöke, Qin Lihong elmondta, hogy igény szerint vásárolhatunk persze egyből egy teljesen új, 150 kWh-s akkumulátort – ami ebben az esetben 298 000 jüanba (42 000 dollárba) kerül, ami nagyjából egy Tesla Model 3 árának felel meg. A Nio azonban ehelyett inkább tehát a cserélhető, előfizetéses akkumulátor-bérleti rendszert ajánlja, amely a vállalat szerint mind a vásárlók, mind a tágabban vett elektromos járműipar számára költséghatékonyabb.

A Nio azonban nem csak szűken az EV-kre koncentrál, hanem tágítaná az iparági együttműködés kereteit is. A vállalat a több mint 2000 Power Swap Stationből álló globális hálózatán keresztül több mint 32 millió akkumulátorcserét képes biztosítani, és nyitott arra, hogy mind a technológiáját, mind pedig az infrastruktúráját megossza a teljes elektromos jármű szektorral.​

Mindez jól hangzik, de a globális terjeszkedés szempontjából az akkumulátor cseréhez szükséges infrastruktúra szűk keresztmetszet lehet a világnak azon a részein, ahol ez még nem épült ki. Illetve az is kérdéses, hogy mennyire sikerül a bérleti rendszerrel bevonzani a klasszikusabb tulajdonlási viszonyokhoz szokott nyugati autósokat.

Ledobta a bombát a Tesla volt alkalmazottja – Tényleg veszélyesek Musk önvezető autói?

Az elektromos autók miatt gyulladnak ki a teherhajók

(Raketa.hu nyomán Szent Korona Rádió)