Az elektromos autók miatt gyulladnak ki a teherhajók

 Az Északi-tenger hollandiai partjai közelében vasárnap óta vontatják Fremantle Highway nevű teherhajót, amely órákon keresztül égett óriási lángokkal a tengeren. A teherhajó 2857 autóval indult útnak a németországi Bremerhaven kikötőjéből és az egyiptomi Port Szaidba tartott, amikor keddről szerdára virradóra tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. Az Allianz biztosító jelentése szerint 2022-ben a tűz volt az összes kár fő oka: nyolc hajóveszteségért és több mint 200 balesetért ez volt felelős. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A hajó japán tulajdonosát idézve a holland közmédia azt közölte, hogy a hajón szállított elektromos autók egyike kaphatott lángra. A hajó 23 tagú indiai legénységének egy részét nem sikerült épségben kimenekíteni: a mentés során többen megsérültek, egy ember pedig egy mentőhajón meghalt.

Feltehetően egy öngyulladó elektromos autó okozta. A lángok gyorsan átterjedtek a többi járműre és végül az egész teherhajóra. A veszély azonban már egy ideje ismert volt és egyre több szervezet, intézet és kutató felhívta a figyelmet arra, hogy akár halálos áldozatokat okozó katasztrófa is lehet egy-egy ilyen esetből.

Május végén az Allianz biztosító éves tanulmányában rámutatott az e-autók szállításának magas tűzveszélyére. Ebben az áll, hogy 2022-ben a tűz volt az összes kár fő oka: nyolc hajóveszteségért és több mint 200 balesetért ez volt felelős. Ez a legmagasabb szám tíz éve – szemlézi a biztosító jelentését a Junge Freiheit című német lap. A cég szerint a hajótüzek fő oka az elektromos járművek és más akkumulátoros meghajtású áruk szállítása. Az Allianz már korábban is figyelmeztetett egy olyan katasztrófára, mint ami most megtörtént a hollandiai partok közelében.

Szakértők szerint azért is kifejezetten alattomosak az elektromos járművekben keletkező tüzek, mert rendkívül nehezen lehet elfojtani a lángokat – és ha sikerül is, akkor még spontán módon újra meggyulladhatnak. Másrészt, a lángok gyorsan átterjednek más rakományokra is, így egy ekkora hajó eloltása napokba is beletelhet, főleg ha az állandó szél megnehezíti a mentőegységek dolgát. Egy ilyen tűzeset során a természeti katasztrófa veszélye is fennáll, hiszen ha nem csak elektromos járművek gyulladnak ki, akkor a fosszilis üzemanyaggal működő autókban lévő olajok és más káros anyagok a tengerbe folynak, ezzel pedig az élővilágot is súlyosan veszélyeztetik. Ha a hajó üzemanyaga is a vízbe folyik, az még az előbbinél is nagyobb veszéllyel jár.

Hatalmas öngólt lőttek a klímahisztizők: Elektromos autóversenyre mentek tüntetni

Az erőltetett elektromos átállás után jöhetnek a korlátozások

(V4 Agency nyomán Szent Korona Rádió) tűz