Ledobta a bombát a Tesla volt alkalmazottja – Tényleg veszélyesek Musk önvezető autói?

Egy volt Tesla-alkalmazott a BBC-nek elmondta, szerinte a cég önvezető járműveit működtető technológia nem elég biztonságos ahhoz, hogy közutakon használják.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Lukasz Krupski májusban adatokat szivárogtatott ki a Handelsblatt című német lapnak, köztük a Tesla fékezési és önvezető szoftverével kapcsolatos ügyfélpanaszokat. Elmondása szerint az aggodalmaira való belső figyelemfelhívásaira tett kísérleteket figyelmen kívül hagyták.

A Tesla nem kommentálta a kiszivárogtatott adatokat, azonban a vállalat vezérigazgatója továbbra is “hangosan” népszerűsíti az önvezető technológiát. Elon Musk az X-en (korábbi Twitteren) úgy fogalmazott, hogy

“A Tesla rendelkezik messze a legjobb mesterséges intelligenciával”.

Krupski a BBC technológiai szakértőjének, Zoe Kleinmannak azt mondta, aggódik amiatt, hogyan használják az AI-t a Tesla robotpilóta szolgáltatásának működtetésére.

A robotpilóta funkciónak – ami a kormányzás- és a parkolássegítést is magába foglalja – a neve ellenére továbbra is szüksége van valakire a volán mögött, aki a kormányon tartja a kezét.

“Nem gondolnám azt, hogy a hardver és a szoftver készen áll. Ez mindannyiunkat érint, mert lényegében a közutakon kísérletezünk. Tehát még ha nincs is Teslája, a gyerekei akkor is az utcákon járnak”

– utalt arra, hogy mindenki veszélyben lehet.

A Tesla volt munkatársa hozzátette, a vállalati adatokban olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy nem tartották be a bizonyos szintű autonóm vagy segédmotoros technológiával felszerelt járművek biztonságos üzemeltetésére vonatkozó körülményeket. Emellett kiemelte azt is, hogy még a Tesla alkalmazottai is beszéltek neki arról, hogy a járművek véletlenszerűen fékeztek le, méghozzá egyébként nem is létező akadályok miatt.

A vállalat saját adatai szerint 2022 év végén az Autopilotot használó amerikai ügyfelek esetében nagyjából minden 5 millió megtett kilométerre jutott egy olyan baleset, amely során a működésbe lépett a légzsák. Azonban a Tesla volt alkalmazottja azt állítja, hogy a nem Tesla-vezetők esetében körülbelül minden 1,5 millió megtett kilométer során egyszer működésbe lép a légzsák.

A BBC cikke kiemeli azt, hogy az amerikai sofőrök átlagosan 600 000 kilométerenként egyszer szenvednek balesetet. A lap azonban nem tudta függetlenül ellenőrizni a Tesla saját adatait.

Krupski elmondta, hogy kénytelen volt megosztani a felfedezéseit az adatvédelmi hatóságokkal.

A Tesla robotpilóta rendszerével kapcsolatban a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal is vizsgálatot indított.

Közben a Tesla európai központjának székhelyéül szolgáló Hollandia adatvédelmi hatósága megerősítette a BBC-nek, hogy értesült a szivárogtatásról és vizsgálják már az adatvédelmi indicens során napvilágott látott állításokat.

Krupski elárulta azt is, hogy az elmúlt hat hónap “félelmetes” volt számára. Kiemelte, “néha alig tudok aludni éjszaka”.

A tetteit azonban már sokan elismerték, többek között megkapta a Blueprint szólásszabadságért járó Whistleblowing-díját is.

Jack Stilgoe, a University College London autonóm járműveket kutató docense szerint Krupski állításai szélesebb körű aggályokat vetnek fel a technológiával kapcsolatban.

“Ez a mesterséges intelligencia egyfajta tesztje a nagyvilágon, a nyílt úton, ahol mindannyian ott vagyunk”

– mondta.

Az Egyesült Királyság kormánya a november elején bejelentette, tervezi az automatizált járművekről szóló törvényjavaslatot, amely felvázolja az önvezető autók jogi keretét.

“A törvényjavaslat kidolgozásakor meg kell néznünk, hogy a technológia minden újdonságával meg tud-e birkózni” – tette hozzá Stilgoe professzor.

Besúgó autók? Elon Musk a sofőrök ellen fordította volna a Teslák kameráit

Egymás között osztogatták a Tesla dolgozói az ügyfelek privát felvételeit

(ATV nyomán Szent Korona Rádió)