A betlehemezés üzenete – beszámoló a HVIM karácsonyi rendezvényéről

Zsúfolásig megtelt a terem a HVIM karácsonyváró rendezvényén. Advent 3. vasárnapja a hagyomány szerint az öröm vasárnapja. Ezért minden évben ezen a napon tartja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az egyre népesebb gyereksereget vonzó karácsonyi ünnepségét. Ahol ennyi gyermek összegyűlik, ott az öröm, a jókedv egyébként is garantált, de a betlehemes pásztorjáték népi humora az idősebbeknek az arcára is mindig mosolyt csal.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Öreg pásztor bohókás, mindent félrehalló, mulatságos szövegei mögött mély üzenetek rejlenek. Mert itt nem egy szórakoztató vígjátékról van szó. A betlehemezés egy misztériumjáték, aminek könnyed, tréfás hangulata, de komoly mondanivalója egyaránt lényeges és elhagyhatatlan. Humorral kezeli azt a nagyon is súlyos drámát, hogy az év legsötétebb időszakában vagyunk most éppen, az advent idején. Amikor metsző hideg dúl, a vizek megfagynak és a természet látszólag élettelenné válik. Ilyenkor csak a reményünk marad meg arra, hogy a Fény ismét eljön az életünkbe és új tavaszt hoz, amikor a levelek majd ismét kizöldülnek, a Nap majd ismét kisüt és újra élet költözik a jelenleg halottnak tűnő világba.

A komor, sötét és kilátástalannak tűnő időkben az ember hajlamos búnak adni a fejét. De ekkor jönnek a jókedvű, tréfás pásztorok, élükön a nagyothalló, állandóan vicces helyzetet teremtő Öreggel, és megmutatják a csodát, az emberiség Reményét, a világ megváltóját, a most született Kis Jézust. Letérdelnek elé, ajándékot visznek neki, hódolatukat és hálájukat fejezik ki, és ezzel példát mutatnak! Mert a karácsonyi csodára való reményteljes várakozásra és a közénk született Jézus előtt való áhítatra igenis évről évre szükség van!

További képek a rendezvényről:

(Szent Korona Rádió)