Egy lesajnált lelőhely átírja az ókori Rómáról alkotott képünket

Ami egy keveset ígérő régészeti lelőhelynek indult Olaszország közepén, megváltoztathatja a Római Birodalom bukásáról alkotott képünket.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Egy “kilátástalan” helyszín 13 évig tartó régészeti vizsgálata egy olyan nyüzsgő római várost tárt fel, amely egészen a Kr. u. 3. század végéig virágzott. Egy olyan időszakig, amelyet a Római Birodalom stagnálásával és hanyatlásával szokás összekapcsolni, derül ki egy régészeti tanulmányból, amelyet a Roman Urbanism in Italy című új könyvben tettek közzé.

A Cosmos Magazine szerint a vizsgálatok egy Interamna Lirenas nevű római települést tártak fel, amely a csúcspontján valószínűleg 2000 embernek adott otthont.

Úgy tűnik, hogy Interamna történelmi pályája jelentősen eltért a császárkori Róma fejlődéséről szóló hagyományos elbeszélésektől, amelyeket sokáig stagnálás és hanyatlás jellemzett,

olvasható a könyv fejezetében. A kutatók kerámiaelemzéssel, mágneses és talajradaros felmérésekkel, valamint célzott ásatásokkal egy folyami kikötő, egy fedett színház, lenyűgöző fürdőkomplexumok és több száz épület bizonyítékát tárták fel, amelyek egy teljesen jellegtelen mező felszíne alatt rejtőztek.

Egy olyan lesajnált lelőhellyel kezdtük, amelyet még soha senki nem próbált meg feltárni. Ez nagyon ritka Olaszországban,

mondta Dr. Alessandro Launaro, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a tanulmány szerzője.

“A felszínen nem volt semmi, épületeknek nem volt látható nyoma, csak törött cserépdarabok. De amit felfedeztünk, az távolról sem egy isten háta mögötti terület volt. Egy virágzó várost találtunk, amely 900 éven át minden kihíváshoz alkalmazkodott.” A felszín alatt a régészek egy folyami kikötő komplexumot raktárral, templommal és fürdővel, egy 1500 férőhelyes, fedett színházat, három lenyűgöző fürdőkomplexumot, piaci épületeket és több száz sűrűn épített házat azonosítottak. A kerámiaelemzés más bizonyítékokkal együtt arra utal, hogy a város Róma hanyatlása után mintegy 300 évvel később is fennmaradt.

Az a tény, hogy ez a város egy ilyen kifinomult épületet, egy fedett színházat építtetett, nem illik egy hanyatlóban lévő, elmaradott városhoz. Ez a színház jelentős státuszszimbólum volt. A város gazdagságát, hatalmát és ambícióit mutatta.

Launaro szerint “Interamna Lirenas stratégiailag kedvező helyen, egy folyó és egy főútvonal között helyezkedett el. Emellett a regionális városhálózat virágzó csomópontja volt. Értékes lehetett Julius Caesar számára, amikor a polgárháborúk idején igyekezett megszilárdítani a támogatást egész Itáliában.”

(A hellomagyar.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Előkerült az aquincumi katonaváros első Mithras-szentélye

Ismét várja a látogatókat a tiszadobi Andrássy-kastély