A terrorveszély miatt a németek ötöde kerüli a karácsonyi vásárokat

Fokozottan veszélyeztetettek a karácsonyi vásárok, hiszen rengeteg embert vonzanak. Szerte Európában komoly biztonsági intézkedésekkel készültek az adventi időszakra.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A németek 22 százaléka úgy döntött, hogy a megnövekedett terrorveszély miatt idén nem látogat el a karácsonyi vásárokba, derült ki a német Evangelische Nachrichtenagentur hírügynökség megbízásából az INSA-Consulere piac- és társadalomkutató intézet által készített felmérésből. A kutatás rámutat, hogy a kockázatok miatt a nők nagyobb arányban (25 százalék) kerülik a vásárokat, mint a férfiak (19 százalék),

a németek 48 százaléka azonban úgy nyilatkozott, hogy nem fog tartózkodni a karácsonyi vásárok látogatásától, számolt be róla a Katolische Nachrichten hírportál.

November végén figyelmeztetett fokozott terrorveszélyre a német hírszerzés. Thomas Haldenwang, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője elmondta, erős a gyanú, hogy szélsőséges migránsok támadásokat terveznek végrehajtani Nyugaton.

A Tagesschau német hírcsatorna akkor arról tudósított, hogy két fiatal szélsőséges terrortámadást tervezett végrehajtani Németországban, lehetséges célpontjaik között egy karácsonyi vásár és egy kölni zsinagóga is szerepelt.

Ugyanakkor nem csak Németországban, hanem egész Európában megnőtt a terrortámadások veszélye. „Óriási a terrortámadások kockázata az Európai Unióban” a következő ünnepi időszakban.

Belgiumban is fokozottan védik a karácsonyi vásárokat. November végén Annelies Verlinden belügyminiszter elmondta, hogy az önkormányzatok kérhetnek helyi elemzéseket, hogy milyen intézkedésekre van szükség, hogy a vásárokat és karácsonyi programokat a lehető legbiztonságosabb körülmények között rendezhessék meg, írta meg a The Brussels Times.

A belügyminiszter megjegyezte, hogy nem minden karácsonyi vásár tartozik automatikusan a 3-as veszélyességi szint alá a négyes maximumú skálán, a vásárok azonban eleve kockázatos helyek, mivel rengeteg embert vonzanak. Tavaly a 22. alkalommal megrendezett brüsszeli piacok közel 3,5 millió látogatót vonzottak, míg a Liège-ben általában mintegy 2 millióan vesznek részt.

Az biztos, hogy a rendőrség egyenruhában és civilben is nagy létszámmal van jelen a brüsszeli vásárokban, és több biztonsági őrt is alkalmaznak, akik közvetlen kapcsolatban állnak a rendőrséggel. Liège-ben pedig robbanóanyag keresésére szakosodott kutyás csapatok, és drónok is felügyelik majd a biztonságot.

“Fehéreket jöttünk ölni!” Kiabálták lincselő migránsok a francia falunapon

Iskolákat robbantott volna fel a terrorista migráns, mégis jóhiszeműen áll hozzá a belga ügyészség

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)