Ökovandalizmus Velencében: Festéket öntöttek az aktivisták a csatornába

Olasz aktivisták zöld festéket öntöttek a velencei Canal Grande vizébe, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük nem történt előrelépés a dubaji COP28 klímacsúcson.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az Extinction Rebellion nevű szélsőbaloldali klímaaktivista csoport tagjai egy transzparenst is kifüggesztettek a Rialto hídra, amelyen az állt:

“COP28: Amíg a kormány tárgyal, mi egy hajszálon lógunk.”

A csoport állítása szerint a környezetre ártalmatlan, fluoreszkáló hatást keltő festéket használtak az akcióhoz, ami néhány óra alatt teljesen feloldódott, és visszaállt a csatorna eredetei színe, viszont még így is nyilvánvaló, hogy a csatornába öntött festék nem lehet semmiféle jó hatással a környezetre, hiába magyarázkodnak erről az aktivisták. A figyelemfelhívó akció után egy közleményt is kiadtak, amelyben azt írták:

“Amíg a kormányok beszélnek, mi számoljuk a károkat és az állandó áradások és tüzek áldozatait.”

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro elítélte az ökovandalizmusnak nevezett akciót, és felszólította az olasz hatóságokat, hogy büntessék meg az aktivistákat. A tiltakozás idejére szombaton leállították a hajóforgalmat a Canal Grande csatornán, és biztonsági okokból ellenőrizni kellett a csatorna vizét és a Rialto-híd nemrég felújított oszlopait – mondta a polgármester.

“Velence egy törékeny város, amelyet szeretni és tisztelni kell! Ami sok, az sok!”

– tette hozzá Brugnaro.

A velencei akcióval egy időben az aktivisták Rómában, Milánóban, Torinóban és Bolognában is zöldre festették az ottani folyók vagy csatornák vizét.

Idén májusban egyszer már neonzöldre változott a velencei csatorna vize. Az akkori vizsgálatok megállapították, hogy a festék egyfajta nyomjelző, és teljesen ártalmatlan. A fluoreszkáló adalékot vízszivárgás esetén szokás a csövekbe vagy csatornákba fecskendezni, hogy könnyebben megtalálják a szivárgás helyét.

Altatógázt kórházakba szállító kamion útját szerették volna elállni a klímaaktivisták, nem bántak velük kesztyűs kézzel

Londonban klímatüntetők bénították meg ismét a forgalmat – De kik is pénzelik őket?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)