Kína az újonnan bemutatott rakétáival köröket ver az USA fegyverzetére

Kína felfedte a legújabb levegő-levegő rakétáit (AAM), amelyek létezéséről eddig csak találgatások voltak.  Az előzetes információk alapján az USA egyenlőre csak álmodhat hasonló fegyverekről – számolt be az Eurasian Times.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A kínai állítások szerint a PL-17-es AAM nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, mint bármelyik jelenleg ismert hasonló rakéta az amerikai haderőben.

Peking szerint akár 400 kilométeres távolságban is bevethető az eszköz. A mostani fejlesztések a korábbi 300 kilométeres hatótávú PL-15-ösöket válthatják fel, amelyek már önmagában elérték, hogy az Egyesült Államok AIM-260 nevű fejlesztési programmal reagáljon. Ennek keretében a Lockheed Martin nevű vállalat építhet hasonló képességekkel bíró AAM-eket.

Az hogy a kínai hadsereg egyenlőre milyen státuszban használja a fegyvert még nem derült ki.

Egyes állítások szerint Kína már 2022-ben hadrendbe állította a PL-17-eseket, viszont ezt akkor még nem erősítette meg egyetlen felvétel sem. Kína a hasonló fejlesztések esetében jelentős propagandát folytat, ezért volt meglepő, hogy ez most eddig elmaradt. Az eszközzel kapcsolatban terjengő pletykákról még a The Diplomat tavaly novemberi beszámolójában lehetett olvasni. A hasonló fegyverek nemcsak a hatótávolságuk miatt jelentenek nagy előnyt, hanem az egyre modernebb irányítási képesség miatt is. Ezek az eszközök ennélfogva kilövés után is folyamatosan képesek korrigálni a repülési pályán, meglehetősen nagy pontosággal.

A hasonló fegyvereket elsősorban arra fejlesztették ki, hogy mélyen a védelmi vonalak mögött is csapásokat lehessen velük végrehajtani. Akár az utánpótlási útvonalakat, vagy az ellenséges vadászgépeket is ki lehet iktatni a segítségükkel.

Hogyan fehéríti ki Peking az ujgurokkal kapcsolatos “politikáját”?

Kína a palesztin nemzet jogaiért szólalt fel

(Portfolio.hu nyomán Szent Korona Rádió)