Élelem után kutatnak a romok között a gázaiak, újabb ENSZ dolgozók haltak meg

Humanitárius katasztrófát hoztak a terrorbombázások Gázában. Az ENSZ egyre több emberét öli meg Izrael, s mindeközben a világ továbbra is Izraelt sajnálgatja…

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Alig találni élelmet Gázában

Étolajat cipelő férfi az egyik oldalon, zsák lisztért, teáért vagy takaróért küzdő két másik férfi a másik oldalon – ilyen jelenetekről számolt be a Gázai övezet központi részén fekvő Deir al-Balah városából a CNN. A városban a légicsapás nemcsak a házakat, utcákat, de egy pékséget is elpusztított. A lakosok szerint a csapás az éjszaka folyamán történt, és reggelre férfiak, nők és gyerekek ástak a romok között. De ezúttal nem a szeretteik után kutattak. Kétségbeesetten kerestek élelmiszert és más alapvető ellátmányt.

Az október 7-e ta tartó háború miatt a Gázai övezetben egyre nagyobb a nélkülözés, a túlélésért küzdő emberek fosztogatásokról számoltak be. Október 9. óta Izrael akadályozza a vízhez, élelmiszerhez és áramhoz való hozzáférést az övezetben, ahol több mint 2 millió palesztin él. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 15 899 ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte ottani hadjáratát.

Az ENSZ gázai segélyszervezetének újabb 19 dolgozója halt meg

Az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA megerősítette, hogy meghalt további 19 dolgozója, így október 7. óta összesen 130 UNRWA-dolgozót öltek meg. Az UNRWA nem közölt további részleteket arról, hogy hol és mikor halt meg a további 19 ember.

A segélyszervezet közölte, hogy közel egymillió kitelepített embernek nyújtanak menedéket 99 létesítményében Gáza középső és déli részén, beleértve Hán Júnisz és Rafah területét.

Arról is beszámoltak, hogy a Gáza középső részén található Deir Al Balah-ban az egyik iskola megrongálódott egy vasárnapi csapás következtében, míg egy másik iskola Hán Júniszban rongálódott meg. Eközben Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a segélyszervezet új menekülttáborokat nyithat az egyiptomi határon fekvő Rafahban, ahová sok ezer, a Gázai övezetben lakóhelyét elhagyni kényszerült személy menekült.

„Hamisak azok az állítások, amelyek szerint az ENSZ több ezer sátorral rendelkezik és új menekülttáborok megnyitását tervezi Rafahban” – mondta.

Az Izrael által elfogott gázai orvosok azt állítják, hogy “emberi pajzsként” használták őket

Hamász = ISIS? Vagy több a különbség mint a hasonlóság?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)