Az Izrael által elfogott gázai orvosok azt állítják, hogy “emberi pajzsként” használták őket

Túszként tartották fogva az egészségügyi személyzetet az izraeli csapatok a gázai kórházakban, több orvost és beteget is kivégeztek, valamint még az ENSZ-szel egyeztetett evakuációs kezdeményezést is meghiúsították. Innen látszik, hogy az izraeli hadsereg mégse védi annyira a kórházakat, mint ahogy azt hangoztatják.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy orvos, aki a gázai al-Shifa kórházban dolgozott a komplexum izraeli ostroma és bombázása alatt, leírta, hogy az izraeli csapatok túszként használták őket, amikor megszállták a kórházat, és később őrizetbe vették a kórház vezetőjét, több mint 20 másik gázai egészségügyi dolgozóval együtt, ezt egy palesztin orvos “kórházak elleni háborúnak” nevezte.

A Gázai övezet északi részén található legnagyobb orvosi komplexum hetek óta tartó intenzív bombázását követően az izraeli hadsereg jóváhagyta a személyzet és a betegek déli enklávéba történő evakuálására irányuló kérelmet, amelyet az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az ENSZ-szel egyeztetve nyújtottak be.

Amikor az ENSZ vezette mentőautókból álló konvoj megérkezett az izraeli erők által a Gázai övezet északi részét a déli területekkel összekötő úton felállított ellenőrzőponthoz, megállították, átkutatták és hét órán át vallatták őket, majd az al-Shifa orvosi komplexum vezetőjét, Dr. Mohammed Abu Silmiya-t és mintegy öt másik orvost őrizetbe vették.

Abu Silmiát még az evakuálás előtt őrizetbe vették és kétszer is kihallgatták izraeli tisztek az al-Shifa kórházban.

Marwan Abu Saada, egy orvos, akit vele együtt hallgattak ki, a Middle East Eye-nak beszélt a “borzalmas órákról”, amikor az izraeli katonák fogva tartották és emberi pajzsként használták őket a kórházban.

“Az izraeli repülőgépek több napon keresztül folyamatosan bombázták a kórház különböző épületeit és részlegeit. A négykerekűek közvetlenül az emberekre lőttek, köztük a betegekre és a kitelepítettekre. Embereket öltek meg a kórházon belül”

– mondta Abu Saada, az al-Shifa kórház sebészeti osztályának vezetője.

“Öt napig ostromolták a kórházat, mielőtt megrohamozták az osztályait. Fogva tartottak minket, és megfenyegettek minket azzal, hogy célponttá válunk.”

“Amikor megrohamozták a földi raktárakat, minket, orvosokat emberi pajzsként használtak, hogy behatoljanak és átkutassák azokat. Ott találták meg a műszaki karbantartó alkalmazottakat, és kihallgatták őket, mielőtt őrizetbe vették őket”.

Miközben az izraeli erők egyik osztályról a másikra jártak, és átkutatták a kórház különböző irodáit és helyiségeit, több orvost is magukkal vittek.

“Úgy éreztük, hogy túszok vagyunk, akiket az izraeli katonák védelmére használnak. Elvittek engem és Dr. Abu Silmiyát, és kihallgattak minket. Velem vagy Dr. Abu Silmiyával szemben nem alkalmaztak erőszakot. Viszont Dr. Abu Silmiyát kétszer is kihallgatták”

– folytatta Abu Saada.

Az orvos elmondta, hogy az izraeli erők kikérdezték őt és Abu Silmiyát arról, hogy vannak-e Hamász-tagok vagy túszok a kórház irodáiban, vagy hogy a Hamász folytat-e bármilyen tevékenységet az al-Shifában.

“Nemet mondtunk, mert soha nem láttunk ott Hamász-tagokat. Öt napig ostromoltak minket a kórházban, és a tűzszünet előestéjén térhettem csak haza, a betegeket és az egészségügyi személyzet néhány tagját pedig délre evakuálták”

– mondta Abu Saada.

Nem volt hajlandó elhagyni a kórházat

November 22-én a palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy az ENSZ arról tájékoztatta, hogy a WHO-val egyeztetve evakuálják a betegeket az al-Shifa egészségügyi komplexumból, és déli területekre szállítják őket.

A minisztérium másnap kiadott közleményében a minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qudra elítélte az egészségügyi személyzet tagjainak őrizetbe vételét a város evakuálása során, és kijelentette, hogy “teljesen leállítják a WHO-val való koordinációt a többi sebesült és az egészségügyi személyzet evakuálása tekintetében, amíg [ők] nem nyújtanak be jelentést a történtek tisztázására, és [amíg] nem engedik szabadon a fogvatartottakat”.

“Meglepett bennünket, hogy a konvojt hét órán keresztül megállították a Gázai övezet északi részét a déli résztől elválasztó megszállási ellenőrzőpontnál”

– áll a közleményben.

“A betegekkel, a kísérőikkel és az őket kísérő egészségügyi személyzettel szemben az izraeli megszálló erők túlzott erőszakot alkalmaztak. Végül többüket őrizetbe vették, köztük az al-Shifa orvosi komplexum vezetőjét, Dr. Mohammed Abu Silmiyát”.

Qudra szerint Abu Silmiya a háború kezdete óta nem hagyta el a kórházat és nem látta a családját.

“Nem volt hajlandó elhagyni a kórházat, amíg az utolsó beteget nem evakuálták

– mondta egy másik nyilatkozatában.

Hétfőn a gázai kormány médiahivatala közölte, hogy az izraeli hatóságok további 45 nappal meghosszabbították Abu Szilímija fogva tartását további kihallgatások céljából.

Az orvosokat azonnal megölték

A fogvatartási akciót követő napon az izraeli erők a Gázai övezet északi részén lévő indonéziai kórház áramfejlesztőit bombázták.

A kórház hetek óta célpontja a légi és tüzérségi lövedékeknek, amelyek az osztályok nagy részét feldúlták, és betegek, kitelepítettek és egészségügyi dolgozók százainak halálát és sebesülését okozták.

Fadel Naim, egy orvos, aki szemtanúja volt a támadásoknak, azt mondta, hogy az izraeli quadcopterek megölték a betegeket és a kórházban lévő embereket.

“A quadcopterek alacsony magasságban lebegtek a kórház udvarán tartózkodó emberek feje felett. Súlyos lövések érték az embereket”

– mondta a nőgyógyász, a gázai Iszlám Egyetem orvosi karának dékánja a MEE-nek.

“Sok orvost és egészségügyi dolgozót kihallgattak és őrizetbe vettek. Minden palesztint őrizetbe vesznek, különösen az orvosokat, azt gondolván, hogy olyan információkat szereznek, amelyek bizonyíthatják az ellenállással kapcsolatos állításaikat. Azért hallgatják ki őket, hogy információkat és részleteket szerezzenek más emberekről”.

Naim elmondta, hogy a támadás kezdete óta sok orvos megölésének vagy megsebesülésének volt szemtanúja vagy hallott róla.

“Sok kollégánkat azonnal megölték. Minden nap halljuk egy újabb orvos nevét, akit megöltek. Sok orvost, akik egykor a tanítványaink voltak, szintén megöltek vagy őrizetbe vettek”

– mondta.

Ez a háború mindent felfedett

A Gázai övezet északi részén található al-Awda kórházban Adnan Radi szülész-nőgyógyász azt mondta, hogy Izrael “háborút hirdetett az övezet kórházai ellen”.

“Én ezt a kórházak elleni háborúnak nevezem – ezt a háborút az egészségügyi személyzet ellen akarták indítani. De a megszállás minden állítása hamisnak bizonyult, miután megrohamozták és átkutatták az al-Shifa és az indonéziai kórházakat”

– mondta Radi a MEE-nek.

“Istenre esküszöm, hogy soha egyetlen fegyveres személyt sem láttam egyik kórházban sem. Megtámadtak minket, és a kórházat közvetlenül bombázták. Nagy árat fizettünk azért, hogy a folyamatos támadások ellenére is ragaszkodtunk a munkánk folytatásához, kollégákat, orvosokat és betegeket veszítettünk.”

“A kórházat megtámadták, bár nem volt bent senki, aki a palesztin csoportokkal kapcsolatban állt volna, még csak nem is voltak kitelepítettek, akik a kórházban kerestek menedéket, mint más kórházakban, csak betegek, kísérőik és egészségügyi dolgozók voltak.”

A kórházat megtámadták.

Radi, akinek a Gáza város központjában lévő al-Rimal negyedben lévő házát lerombolták a támadások, azt mondta, hogy még a harcok szünetében sem tudta elhagyni a kórházat és az övezet déli területeire menekülni.

Az al-Awda kórház jelenleg az egyetlen hely az övezet északi területein, ahol egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak a terhes nőknek – magyarázta.

“Havonta körülbelül 5000 szülést bonyolítunk le, és a nők Gáza város különböző területeiről és az övezet más északi területeiről szenvednek azért, hogy eljussanak a kórházba. Már 48 napja megállás nélkül dolgozom a kórházban, és a helyzet több mint sivár. Nem tudjuk elhagyni a kórházat. Gázában körülbelül 55 000 terhes nő van, akiknek állandó orvosi ellátásra van szükségük, és jelenleg mi vagyunk az egyetlenek, akik ezeket a szolgáltatásokat nyújtják, miután az összes többi kórház leállt”

– mondta.

A Radi szerint négy orvos, két beteg és két beteg kísérője halt meg a kórház részlegeinek közvetlen izraeli bombázása során.

“Ez egy leleplező háború. Leleplezte a világ értékrendjének hamisságát, az emberi jogokról és a nők jogairól szóló propagandájukat, valamint az egészségügyi személyzet és a kórházak védelméről szóló hamis beszédüket”

– mondta.

“Ez a háború mindent felfedett”.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint jelenleg legalább 26 gázai egészségügyi dolgozót tart Izrael fogva.

Szabadon engedett palesztin gyerekek meséltek a fogolytársaik halálra kínzásáról

Palesztinoknál hadifogolynak lenni luxus az izraeli börtönökhöz képest

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)