Szabadon engedett palesztin gyerekek meséltek a fogolytársaik halálra kínzásáról

A palesztin-izraeli fogolycsere során szabadon bocsátott palesztinok szerint a foglyokat rendszeresen bántalmazták, emellett kevés volt a víz és az élelmiszer a börtönökben. A palesztin tizenévesek, akik Izraelből szabadultak, meséltek arról, hogy milyen kínzásnak voltak kitéve a börtönökben, és hogy társaikat hogyan verték halálra. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Hamász és Izrael közötti fogolycsere-egyezmény részeként az izraeli börtönökből kiszabadult palesztin gyerekek elmondták, hogy fogságukban kínzásnak voltak kitéve, és több fogolytársukat halálra verték.

A tizenévesek egyikei annak a 39 palesztinnak, akik vasárnap szabadultak ki az izraeli fogságból az Izrael és a Hamász közötti harmadik fogolycsere keretein belül.

A csere már a harmadik egymást követő napon zajlott a Gázai övezetben a négynapos ideiglenes tűzszünet közepette, amely az első ilyen jellegű harci szünet a harcok október 7-i kezdete óta.

A 18 éves Khalil Mohamed Badr al-Zamaira a szabadon bocsátottak között volt. Ő 16 éves volt, amikor az izraeli erők őrizetbe vették.

Azt mondta, hogy a palesztin foglyokkal rosszul bánnak és verik a börtönben, és a gyerekekkel sem bánnak másképp.

“Nem tettek különbséget idősek és fiatalok között”

– mondta a Middle East Eye-nak.

“Két tizenévest törött bordákkal szállítottak át az Ofer börtönből. Nem tudtak mozogni”.

Hasonlóképpen Omar al-Atshan, egy szabadon engedett palesztin tinédzser azt mondta, hogy rosszul bántak vele és megkínozták a Naqab börtönben, ahol szabadulása előtt tartották fogva.

“A bántalmazás leírhatatlan volt”

– mondta az Al Jazeerának a szabadon bocsátott foglyok vasárnapi ciszjordániai megérkezéséről szóló élő közvetítés során.

Elmondta, hogy a börtönben rendszeresen verték és megalázták őket, és hogy kevés volt a víz és az élelmiszer.

Szabadulásukkor izraeli katonák arra utasították őket, hogy hajtsák le a fejüket, majd megverték őket.

“Boldogságunk nem teljes, mert vannak még fogva tartott foglyok”

– mondta, hozzátéve, hogy az egyik foglyot, akit Thaer Abu Assabként azonosított, halálra verték a fogságban.

“Túl sok verésnek volt kitéve. Segítségért kiáltottunk, de az orvosok másfél óra múlva érkeztek meg, miután már halott volt a kínzásoktól. Egy kérdés miatt kínozták meg; azt kérdezte az igazgatótól, hogy van-e fegyverszünet. Aztán halálra verték.”

Négy foglyot kínoztak halálra Megiddóban

Egy másik kiszabadult gyermek, Osama Marmash is hasonló vallomást tett az Al Jazeerának.

A 16 éves fiút a szabadulása előtt a megiddói börtönben tartották fogva. Az Al Jazeerának elmondta, hogy négy palesztin foglyot kínoztak halálra Megiddóban.

Marmash elmondta, hogy a verés miatt sebek keletkeztek a lábán és a hátán.

“A börtönruhám fehér volt, de aztán a vérfoltoktól vörös lett”

– mondta.

Az étel nagyon kevés volt, és gyakran “ehetetlen”.

Hozzátette, hogy rosszul bántak velük a Ciszjordániába vezető úton.

“Az út nehéz volt. A buszon kikapcsolták a légkondicionálót. Megfulladtunk”

A Hamász és Izrael közötti tűzszünet értelmében négy nap alatt mintegy 150 palesztin női és gyermekfoglyot és 50 izraeli foglyot engednek szabadon Gázában.

A Hamász a maga részéről 13 izraeli foglyot, köztük kilenc gyermeket, valamint négy külföldi állampolgárt – három thaiföldi és egy izraeli-orosz állampolgárt – engedett szabadon.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy szabadon engedtek egy négyéves izraeli-amerikai kislányt is, akinek szülei október 7-én hunytak el.

A Hamász közleményében azt írta, hogy az izraeli-orosz kettős állampolgárt “Vlagyimir Putyin orosz elnök erőfeszítéseire válaszul és Oroszország Palesztinát támogató álláspontjának elismeréseként” engedték szabadon.

Az orosz az első férfi fogoly, akit a Hamász a tűzszüneti megállapodás értelmében szabadon engedett.

Három palesztin diákra lőttek rá az Egyesült Államokban

Megegyeztek az izraeliek és a palesztinok a fogolycseréről

(Middle Easte Eye nyomán Szent Korona Rádió)