Újabb Leopard 2-esek mehetnek Ukrajnába – Svájc a saját alkotmányát játssza ki ennek érdekében

Svájcot gyakran éri kritika amiatt, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába. A semleges európai ország törvényhozását többször megjárták olyan javaslatok, melyek ezen változtattak volna. A Frankfurter Allgemeine szerint Bern végül trükkös módon kerülte meg saját alkotmányát.

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A svájci alkotmány tiltja, hogy az ország hadban álló feleknek adjon el fegyvereket, ez pedig a viszonteladásra is vonatkozik. Az alkotmány ezen passzusára hivatkozva Bern kizárólag humanitárius segítséggel, illetve szankciókkal segíti Kijevet.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy az alpesi ország ne tudná megkerülni ezt a szabályt: a hírek szerint Bern 25 Leopard 2A4-es harckocsit ad el Németországnak, azzal a kikötéssel, hogy ezek a járművek nem továbbíthatók Ukrajnának. A szabály azonban nem vonatkozik a németek saját páncélosaira.

A svájci döntés értelmében Berlin a saját raktáraiban porosodó tankokból átadhat 25 darabot Kijevnek, ezeket pedig a svájci páncélosokkal pótolhatja.

Bern egyébként nem először kerülte meg ezzel a trükkel az alkotmányt: korábban Görögországnak ajánlottak fel 96 Leopard 1A5-öst azért cserébe, hogy ugyanennyi járművet az ukránoknak adjanak.