Az összeroppanás szélén az Ukrán hátország – Nemsokára nem marad férfi az országban

Az ukrán hátország kísértetiesen  kezd hasonlítani a világháborús országokéhoz.  Már a bányákban is nők dolgoznak, miután a férfiak vagy harcolnak, vagy már elestek a csatákban. Egyre csak fokozódik a kényszersorozás viszont úgy tűnik már kezdenek elfogyni a férfiak az országból.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az ukrán férfiak kényszersorozásával szinte teljesen kivonták a munkaerőt az ukrán gazdaságból, a felszabadult hézagokat pedig a női munkavállalók próbálják meg pótolni szinte az összes szakmában. a The Economist lapnak Okszana egy 49 éves ukrán nő mesélte el történetét ezzel kapcsolatban.

Miután az oroszok 2022 februárjában megtámadták az országot, Okszana (a bánya vezetősége kérte, hogy a dolgozók vezetéknevét ne használják a cikkben) Lengyelországba menekült, ahol mosogatóként és szakácsként dolgozott egy étteremben. De hiányzott neki Ukrajna. Barátai elmondták neki, hogy a ternivkai bányák új munkásokat keresnek, és ő jelentkezett. Okszana szerint az új munkája jobban fizet, és jó nyugdíjat is kínál.

A háború számtalan ukrán ember életét, valamint az ország munkaerőpiacát is felforgatta. Oroszország támadásával mintegy 4,8 millió ember vesztette el a munkáját. A munkanélküliség a becslések szerint idén októberben 18,4 százalékra csökkent a 2022 tavaszán mért több mint 30 százalékról, de még mindig jóval a háború előtti szint felett van. Egy felmérés szerint az ukrán munkavállalók 17 százaléka váltott szakmát a háború kezdete óta.

Százezreket soroztak be. Amerikai tisztviselők becslése szerint legalább 70 ezer ukrán katona halt meg a háborúban, és további 120 ezren sebesültek meg.

Ahogy egyre több ukránt hívnak be, úgy nő a kereslet a hagyományosan férfiak által dominált ágazatokban dolgozók iránt.

Ezért állnak a férfiak helyére az ukrán nők. A háború lehetetlenné tette a pontos adatok gyűjtését, de vannak arra utaló jelek, hogy egyre inkább a nők kezében van Ukrajna megbénult gazdasága. Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik – állítja Julija Szviridenko, az ország gazdasági minisztere. Több nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.

Az elkövetkező években Ukrajnának egy sereg orvosra és pszichológusra lesz szüksége, hogy a háborús veteránokkal foglalkozzon, köztük a több ezer amputált végtagú és traumatizált katonával. Az ápolók közül sokan, ha nem a legtöbben nők lesznek. Az energia-, a közlekedési és a védelmi ágazat, amely a háború után várhatóan kiemelkedő szerepet fog játszani a gazdaságban, szintén több női munkavállalót fog vonzani.

A Ternivka melletti bányakomplexumból a hadsereg 600 embert sorozott be, ami a teljes munkaerő mintegy tizede –

mondja az igazgató, Dmitro Zabielin.

A hiány pótlására nagyjából 300 nő lépett be. A bánya a háború előtt is foglalkoztatott nőket, de egyikük sem dolgozott a föld alatt. Az új munkások közül több mint százan most éppen ezt a munkát végzik. Okszana kezeli és karbantartja a szállítószalagot, amely a szenet a felszínre szállítja. Más nők biztonsági ellenőrként és villanyszerelőként dolgoznak. És egyre többen érkeznek.

Olena, akinek a férje korábban bányász volt, és most egy Luhanszk melletti szakasz parancsnoka, a bánya egyes részeit összekötő szerelvényeket kezeli. Anna, aki nemrég töltötte be 18. életévét, a bányászokat a szintek között szállító felvonókat fogja ellenőrizni.

A szénbányászat veszélyes és rendkívül kemény munka, és a háború még inkább azzá tette. Az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások okozta áramkimaradások idején tavaly télen a ternivkai bányászoknak 7 kilométert kellett gyalogolniuk, majd 680 métert kellett mászniuk menekülőlétrákon, hogy újra a felszínre jussanak. Az új generátoroknak köszönhetően a bányák most már elég sokáig tudják működtetni a szerelvényeket és a felvonókat ahhoz, hogy a kijutás kevésbé legyen gyötrelmes.

Az USA meg akar szabadulni Zelenszkijtől?

Ukrajnában a kórházból viszik a frontra az embereket

(Karpáthír  nyomán Szent Korona Rádió)