Orbán meghátrált a Brüsszel elleni küzdelemben?

Más a retorika, és más a tartalom – mondta a Népszavának Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról, hogy a szavakban harcias Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál együttműködő. Az észt kormányfő szerint Orbán is olyan vezető, aki mond valamit a sajtónak, majd bemegy a terembe és egyetért a többiekkel.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt

– írja a Népszava a múlt heti EU csúcstalálkozó idején elhangzott megjegyzésekre hivatkozva.

Orbán Viktor október közepén Kínában találkozott az orosz elnökkel, majd utána az uniós csúcsra érkezve kijelentette: büszke arra a stratégiára, hogy minden kommunikációs csatornát nyitva tartanak Oroszországgal.

Bár megfigyelők számítottak rá, hogy az Orbán-Putyin találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, a reakciók alulmúlták a várakozásokat: a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen alig néhány állam- és kormányfő tartotta fontosnak, hogy felemlegesse a szokatlan pekingi találkozót. Az ovális asztal körül nem igazán kapott visszhangot Orbánnak a brüsszeli tanácskozás elé időzített megjegyzése a Szovjetunió és az Európai Unió közötti hasonlóságokról is

Charles Michel a sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak.

„A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson” – mondta Michel.

Mint mondta, számos ügyben nem csak Magyarországnak, hanem más tagállamnak is megvan a maga különvéleménye. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon kell közös nevezőre hozni.

Hasonlóan értékelte Orbán szereplését a magyar miniszterelnökkel egyébként meglehetősen kritikus Kaja Kallas észt kormányfő is, aki a Politico brüsszeli hírportál szerint újságíróknak ezt mondta:

„Az Európai Tanácsban azt tapasztalom, például Magyarországgal kapcsolatban is, hogy a vezetők mondanak valamit a sajtónak, majd bemennek a terembe, és egyetértenek a többiekkel. Amíg helytelen dolgokat állítanak, de helyes dolgokat cselekednek, addig szerintem rendben vagyunk.”

Népszavának több neve mellőzését kérő EU forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegretörőek és segítik a nézetek tisztázását.

A múlt heti brüsszeli csúcsot megelőző hetekben politikusok és diplomaták egész sora fejezte ki rosszallását amiatt, hogy egy uniós tagállam vezetője tárgyalóasztalhoz ült az orosz elnökkel. A balti államok képviselői élen jártak a kritikában,

A csúcsra érkező balti vezetők a kamerák előtt ugyan bírálták a találkozót, de a tárgyalóteremben egyikük sem hozakodott elő az Orbán-Putyin találkozóval, informálta a lapot egy EU forrás, aki követte a tanácskozás menetét.

A négy fal között Xavier Bettel távozó luxemburgi miniszterelnök ütötte meg a legkeményebb hangot, ő a sajtónak és a kollégáinak ugyanazt mondta: „amit [Orbán] Putyinnal csinált, az egy középső ujj az összes katonának és ukránnak, akik nap mint nap meghalnak” az orosz támadás miatt.

Az uniós vezetők a kétnapos csúcstalálkozójukon egyebek mellett kimondták, hogy az Európai Unió továbbra is „rendíthetetlenül” támogatja Ukrajnát – szögezik le a tagállamok állam- és kormányfői, köztük Orbán Viktor az egyhangúlag jóváhagyott pénteki következtetéseikben.

Magyarország is nemmel szavazott a Gázai övezetben szorgalmazott humanitárius békére

A palesztin civilek mellett akart tüntetni egy aktivista Budapesten, a rendőrség azonban ezt sem engedélyezte

(Telex.hu nyomán Szent Korona Rádió)