A palesztin civilek mellett akart tüntetni egy aktivista Budapesten, a rendőrség azonban ezt sem engedélyezte

Többszáz résztvevőre számítottak még október 13-án, a Külügyminisztérium elé tervezett palesztinbarát tüntetésre. Ezt a tüntetést azonban Orbán Viktor nem titkoltan cionista barát megfontolásból betiltatta, és egészen meglepő módon minden hasonló tüntetést is amely a palesztin nép jogaiért áll ki.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az október 13-án tervezett demonstráció vezérszónoka lett volna, Aref Mohamed, a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke.

A telex az elmondani kívánt beszédének a szövegét is megszerezte. Ebben az szerepelt, hogy az emberiség megbukott a rabszolgatartás és -kereskedelem, a holokauszt, majd a dél-afrikai apartheid időszakában, illetve megbukott a Hamász és Izrael közt fellángoló fegyveres konfliktus során is.

Aref Mohamed a beszéd későbbi részében kifejtette volna, hogy, idézzük:

„Minden egyes ember halála tragédia, legyen szó zsidóról, muszlimról vagy keresztényről, és elítéljük minden egyes civil megölését, és mélyen elítéljük az ártatlanok meggyilkolását, legyen szó bármelyik oldalról.”

Az Egyesület vezetője azzal tervezte zárni szavait, hogy a megszállás, az elnyomás és a népirtás elleni felszólalásra buzdította volna a közvéleményt, és kiállt volna a szabad Palesztina mellett. Az esemény Facebook-hirdetésében a Stand with Gaza (Kiállás Gáza mellett) cím szerepelt.

A közönség soraiba elsősorban Magyarországon élő arab diákokat vártak, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a tüntetés hivatalos bejelentésekor, október 11-én készített jegyzőkönyv szerint további felszólalásokat is terveztek. A diákok magyarul, arab nyelven és angolul mondták volna el, miként élik meg, hogy szüleik mindennap életveszélyben vannak. A beszédek közé arab zenét terveztek, a háttérben pedig palesztin, egyiptomi és magyar zászló állt volna. Ezen kívül a „Palesztin nép melletti kiállás, szélsőségektől elhatárolódás” címmel tervezett demonstráció félidejében petíciót akartak átadni a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőjének.

Bár sem Aref Mohamed beszédében, sem a tervezett programok közt nem szerepelt egyetlen  a Hamász  támadásait éltető mondat sem,a Budapesti Rendőr-főkapitányság október 13-án reggel közzétett, a rendőrség honlapján is olvasható határozatában megtiltotta a tüntetést. Ugyanígy nem tarthattak meg egy másnapra tervezett néma megemlékezést sem, amit ugyanolyan indoklással szintén megtiltottak.

A rendőrség a „harag napjától” tartott

A pénteki tüntetésről szóló határozatban egyebek mellett azt írta a rendőrség, hogy a gyülekezési törvény rendelkezései alapján figyelembe vették a Hamász szervezet október 7-én, a Gázai övezetből indított nagyszabású támadását Izrael ellen. A rendőrség számolt azzal is, hogy az izraeli válaszcsapások után Khalid Mashal, a Hamász alapítója éppen október 13-ra hirdette meg a „harag napját” és felszólította a világban élő muszlimokat, hogy ezen a napon mutassák ki dühüket, támogassák a Hamászt, valamint harcoljanak a zsidók ellen. Nyugat-Európa számos városában a rendőrség feloszlatott vagy megpróbált betiltani ilyen palesztinpárti, illetve Hamászt támogató tüntetéseket.

Ezzel kapcsolatban Aref Mohamed azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a magyar palesztin közösség tagjai figyelmen kívül hagyják a Hamász-alapító utasításait, és nyomatékosította:

a Palesztin Felszabadítási Szervezet, illetve a Palesztin Hatóság képviseli a palesztin népet, melynek Mahmúd Abbász az elnöke. Tekintettel arra, hogy a Hamász sem a PFSZ-nek, sem a Palesztin Hatóságnak nem tagja, nincsen képviseleti joga a palesztin nép felett.

A rendőrség feltételezésekre támaszkodott, nem bizonyítékokra

A rendőrség jogszerűen tilthat meg egy bizonyíthatóan terrort és terrorszervezetek támogatását propagáló tüntetést, ha az mások jogai sérelmének nyilvánvaló és közvetlen veszélyét hordozná. Ugyanakkor az október 13-ra, illetve 14-re tervezett események a palesztin civil áldozatok melletti szolidaritásra és megemlékezésre szólítottak volna fel.
 A mostani tiltó határozatok alapján a rendőrség által megállapított, a terrorizmus támogatásával, illetve a terrorszervezetek propagálásával kapcsolatos kockázatok feltételezésekre támaszkodnak, nem bizonyítékokra.

 A szombati tüntetés nem is a harag napján zajlott volna, ráadásul a rendőrségi határozatból kiderült, hogy október 14-re eleve néma megemlékezést terveztek, valamint

a szombati esemény szervezője a rendőrségnek kifejezetten jelezte: a palesztin nép nem azonos a Hamásszal.

Nem jelentettek be ellentüntetést

A gyülekezési törvény szerint akkor lehet megtiltani vagy korlátozni egy tüntetést, ha a bejelentés és az egyeztetés alapján rendelkezésre álló információk szerint megalapozottan feltehető, hogy az jogszerűtlen lesz. Csakhogy a megalapozottság kritériuma ezúttal egyik tervezett eseménnyel kapcsolatban sem állt fenn, különösen a szombatival kapcsolatban nem.

A múlt hét péntekre tervezett tüntetés megtiltásával kapcsolatban kifogásolható az is, hogy a határozatok indoklásából nem derül ki, a rendőrség megtett-e mindent annak érdekében, hogy az eseményeket ne kelljen korlátozni vagy megtiltani. A jegyzőkönyvekből ugyanis nem derül ki, hogy felhívták-e a szervező figyelmét arra, hogy a Hamász vezetője éppen október 13-ra hirdette meg a harag napját, továbbá nem írtak arról sem, hogy javasolták-e, hogy válasszon más időpontot.

Erre azért lett volna szükség, mert egy mostanihoz hasonló helyzetben, amikor elképzelhető, hogy egy ilyen eseményből Hamász-párti tüntetés kerekedik, ezt a kockázatot a rendőrségnek kifejezetten tisztáznia kellett volna. Nyilatkoztatniuk kellett volna a bejelentőt, hogy tudatában van-e annak, mit kockáztatnak a tüntetés megtartásával. Ha erről nyilatkoztatták volna Aref Mohamedet, aki ragaszkodik az időponthoz, akkor egy fokkal megalapozottabb lehetett volna a rendőrség következtetése, mely szerint a Bem térre tervezett tüntetést korlátozni kell.

Orbán: A szimpátiatüntetés önmagában terrorveszélyt jelentene

Orbán Viktor miniszterelnök október 13-án éppen az aznapra és másnapra tervezett palesztinbarát tüntetések megtiltásáról szóló határozatok előtt beszélt arról a Kossuth rádióban, hogy Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés, majd hamarosan erről posztolt saját Facebook-oldalán is.

A miniszterelnök azt mondta: „A következő dolog, ami megdöbbentő, és a vészcsengőt a mi fejünkben is meg kell, hogy indítsa, az az, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában.

Még Magyarországon is próbálkoztak, de hát ugye itt szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára, tehát ezt felejtsük el!”

Ezzel csupán annyi a baj, hogy a rendőrségnek nem az a dolga, hogy a miniszterelnök utasításait kövesse. E helyett a gyülekezési törvény alapján kell megítélnie azt, hogy fennáll-e valamilyen törvényes ok a bejelentett gyűlés korlátozására vagy tiltására.

HVIM: Nemet mondunk a cionista propagandára, elítéljük a gázai népirtást!

Izrael érdekeit szolgálja a Fidesz – Betiltották a palesztinokkal szolidaritást vállaló tüntetéseket

(Telex.hu nyomán Szent Korona Rádió)