Óriási lőszerszállítmányt kap Oroszország Észak-Koreától, viszont Ukrajna aggódhat

Az amerikai hírszerzés szerint 1000 konténernyi muníciót kapnak titokban az oroszok Észak-Koreától. Ukrajna viszont aggódik egy elhúzódó gázai konfliktus miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Amerikai információk szerint Észak-Korea nagy mennyiségű katonai felszerelést szállított Oroszországnak az elmúlt hetekben – közölte a Fehér Ház pénteken. Az elnöki hivatal bejelentése szerint összesen több mint 1000 konténert szállítottak tengeri és szárazföldi úton Észak-Koreából Oroszországba szeptember 7-e és október 1-e között.

Az információk szerint a szállítmányok Raszon észak-koreai kikötőből indultak hajón Dunaj távol-keleti orosz kikötőbe, ahonnét vasúton vitték tovább őket az ukrán határtól 290 kilométerre fekvő Tyihoreckbe. A Fehér Ház felvételeket is megjelentetett, amelyek értékelése szerint azt mutatják, ahogy orosz zászló alatt közlekedő hajóra rakodják át a konténereket, amelyek amerikai értékelés szerint Oroszország ukrajnai háborúját segítik.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint Észak-Korea fejlett orosz haditechnikához juthat hozzá a lőszerszállítmányért cserében Oroszországból. Az Egyesült Államok korábban már közzétett információkat arról, hogy Észak-Korea kisebb rakétaszállítmányokat küldött Oroszországba, de most első alkalommal hozott nyilvánosságra jelentős fegyvermozgásról szóló információt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptemberben hatnapos látogatást tett Oroszországban, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a védelmi együttműködés elmélyítéséről tárgyalt. Az észak-koreai állami média beszámolója szerint az ország legfőbb vezetője oroszországi látogatását követően a nukleárisfegyver-gyártás felgyorsítását tűzte ki célul, és

Észak-Korea jelentősebb szerepvállalását sürgette az Egyesült Államokkal szembenálló országok koalícióján belül, a megfogalmazás szerint, az új hidegháborúban.

Az ukránok aggódnak

Pavlo Klimkin egykori ukrán külügyminiszter nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy új szakaszába lépett az orosz-ukrán háború, részben annak köszönhetően, hogy az izraeli konfliktus miatt háttérbe került az Ukrajnában zajló háború.

„Az egész geopolitikai környezet sokkal diverzebbé, kuszábbá vált.”

Ukrajnának fel kell lépnie Oroszország azon szándékával szemben, hogy megakadályozzák, hogy az európai és amerikai szövetségeseik továbbra is fegyverrekkel lássák el őket, mondta. Ukrajnában fel kell pörgetnie a hazai fegyvergyártását, hogy fel tudjon készülni a háború elhúzódására és az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem lankadására, tette hozzá.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy látja: talán befolyásolja az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat, ha gyorsan befejeződnek a harcok Gázában. De egy elhúzódó konfliktus esetében biztosan probléma lesz abból, hogy nem csak Ukrajnának kell fegyverekkel és lőszerrel ellátni, mondta. Ugyanakkor Klimkin szerint a gázai események még Ukrajna előnyére is válhatnak, mivel az újabb konfliktus ráirányíthatja a nyugati országok figyelmét a hadiipari fejlesztésekre, amiből Ukrajna is profitálthat.

(MTI, New York Times)