Így járt túl a Hamasz a világ legrettegettebb titkosszolgálatán

A Shin Bet, az izraeli belső elhárítás a világ egyik legeredményesebb ilyen szervezete, mégsem sikerült előre látniuk a Hamasz támadását. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Nem sokkal azelőtt, hogy szombat hajnalban a Gázai övezetből harcosok özönlöttek Izraelbe, az izraeli hírszerzés az általa megfigyelt gázai militáns hálózatok némelyikének megnövekedett aktivitását észlelte. Két magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő szerint felismerték, hogy valami szokatlan történik, és riasztást küldtek a gázai határt őrző izraeli katonáknak.

A figyelmeztetés azonban vagy nem ért célba, vagy egyáltalán nem is létezett és csak az utólagos mentegetőzés során találtak ki.

Nem sokkal később a Hamász, a Gázát ellenőrző csoport drónokat küldött, hogy hatástalanítsa az izraeli hadsereg néhány mobilkommunikációs állomását és a határ mentén lévő megfigyelőtornyokat, megakadályozva ezzel, hogy a szolgálatot teljesítő tisztek távolról, videókamerákkal figyeljék a területet. A drónok megsemmisítették azokat a távirányítású gépfegyvereket is, amelyeket Izrael a határ menti erődítményeire telepített, ezzel eltávolítva a szárazföldi támadás elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú eszközét. Azt meg kell ugyanis jegyeznünk, hogy az övezetet körülvevő fal kis túlzással egy önálló intelligens entitás, amely magában foglal fegyverrendszereket, kamerákat, föld alatti érzékelőket és radarokat – írták cikkükben a The New York Times izraeli irodájának munkatársai.

Ez megkönnyítette a Hamász harcosainak, hogy megközelítsék és felrobbantsák a határkerítés egyes részeit, és több helyen meglepő könnyedséggel ledózerolják azt, lehetővé téve palesztinok ezreinek, hogy egyszerűen átsétáljanak a réseken.

Arra a kérdésre, hogy a világ egyik legerősebbnek tartott titkosszolgálata, a Moszad hogyan követhetett el ekkora hibát, Tomolya János terrorizmus-szakértő úgy válaszolt, hogy nem a Moszad felelőssége a Gázai területen a hírszerző tevékenység, hanem elsősorban a belső elhárításé, a Shin Beté. Véleménye szerint ebben az esetben a technológiába vetett hitben volt a probléma. Ha ugyanis a

Hamász-parancsnokok úgy kommunikálnak egymással, hogy nem használnak mobiltelefont és internetet, hanem futárok útján küldenek egymásnak leveleket, akkor ezt az izraeli elektronikus hírszerzés nyilvánvalóan elfogni sem tudja.

A hírszerzés számos mulasztást elkövetett

A több mint húsz izraeli városba és katonai támaszpontra való egyidejű behatolás ötven év óta a legsúlyosabb betörés volt Izrael védelmi rendszerébe, és megingatta a nemzet biztonságérzetét. A Közel-Kelet legerősebb hadserege órákra tehetetlenné vált.

A források szerint a támadás sikere – előzetes értékelésük alapján – az izraeli hírszerzés és hadsereg számos biztonsági mulasztásában gyökerezett. Többek között a következőkben:

  • A hírszerzők nem figyelték a palesztin harcosok által használt kulcsfontosságú kommunikációs csatornákat.
  • Túlzottan támaszkodtak a határőrizeti berendezésekre, amelyeket a harcosok könnyen kikapcsoltak, lehetővé téve, hogy katonai támaszpontokat támadjanak meg.
  • A vezetést egyetlen határ menti bázisra összpontosították, amelyet a betörés nyitó szakaszában lerohantak, megakadályozva a kommunikációt a fegyveres erők többi részével.
  • Elhitték a gázai katonai vezetők magáncsatornákon tett azon állításait, hogy a palesztinok tudták, hogy Izrael figyeli őket, és ezért nem készültek harcra.

Milliárdokat és milliárdokat költünk a Hamászról szóló hírszerzési adatok gyűjtésére. Aztán egy pillanat alatt minden összeomlik, mint a dominó

− mondta Yoel Guzansky, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács egykori vezető tisztviselője.

A Hamasz elaltatta az izraeli hírszerzést

A lehallgatott hívásokban a Hamasz ügynökei azt az érzetet is keltették, hogy el akarnak kerülni egy újabb háborút Izraellel ilyen közel a 2021 májusában lezajlott, két hétig tartó, rosszul elsült konfliktus után – mondta a két izraeli tisztviselő. Az izraeli hírszerzés elmondásuk szerint most azt vizsgálja, hogy ezek a hívások valódiak vagy megrendezettek voltak-e.

A következő kudarc operatív jellegű volt.

A források szerint az izraeli határőrizeti rendszer szinte teljes mértékben a távolról működtetett kamerákra, érzékelőkre és gépfegyverekre támaszkodik.

Az izraeli parancsnokok túlzottan bíztak a rendszer áttörhetetlenségében. Úgy gondolták, hogy a távfelügyelet és a fegyverek, a föld feletti akadályok és az alagutak ásását megakadályozó föld alatti fal kombinációja valószínűtlenné teszi a tömeges beszivárgást és csökkenti annak szükségét, hogy jelentős számú katona fizikailag állomásozzon a határ mentén.

A rendszer bevezetésével a hadsereg elkezdte csökkenteni az ott állomásozó katonák létszámát, és más problémás területekre, többek között Ciszjordániába helyezte át őket – mondta Izrael Ziv nyugalmazott vezérőrnagy, aki hosszú éveken át a szárazföldi erők parancsnoka volt a déli körzetben, 2003 és 2005 között a hadsereg műveleti részlegének vezetőjeként szolgált, és a háború miatt nemrég újra állományba vették.

Hamasz vezér: Gáza lesz „az izraeli hadsereg temetője”

Miért támogatjuk a palesztinokat, és miért nevezzük szabadságharcnak a jelenlegi felkelést is?

(Index nyomán Szent Korona Rádió)