Nem nyugszanak az ukránok, megpróbálják betiltani a moszkvai patriarchához hű Ukrán Ortodox Egyházat

Az ukrán parlament kezdeményezte egy olyan egyház tevékenységének betiltását, amely állítása szerint Moszkvához kötődik. Az ukrán ortodox egyházat Kijev azzal vádolja, hogy együttműködik Oroszországgal annak 2022. februári teljes körű invázióját követően.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrán ortodox egyház a tavalyi invázió előtt elfogadta a moszkvai vallási vezetők tekintélyét. Azt állítja azonban, hogy azóta megszakította kapcsolatait Oroszországgal, és most egy politikai „boszorkányüldözés” áldozata.

Hétfőn az ukrán parlament nyilvántartásba vette azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné az ukrán ortodox egyház tevékenységének betiltását.

A törvénytervezet olyan módosításokat javasol, amelyek bírósági tilalmat irányoznak elő azon vallási szervezetek számára, amelyeknek háborús propaganda miatt elítélt tagjai vannak.

A törvényjavaslat regisztrálása az első lépés a törvényerőre emelkedés folyamatában Ukrajnában − azonban a törvényjavaslatot még egy parlamenti bizottságnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azt tárgyalásra bocsátják.

A Kreml azt állítja, hogy az ukrán ortodox egyház ellen folyamatban lévő intézkedések törvénytelenek.

Nem újkeletű Ukrajnában a hagyományhoz ragaszkodók üldözése – Egy 2016-os ortodox körmenet margójára

“Krisztusért, az egyházért és a hitért ítélnek el engem” – őrizetbe vették a Moszkvához hű ortodox metropolitát

(Index nyomán Szent Korona Rádió)