Törökországi feltárások során találták meg a világ eddigi legrégebbi festett szobrát

 A törökországi Göbekli Tepe városában tárták fel a világ eddigi legrégebbi festett szobrát. Egy 12 000 éves, életnagyságú díszített vadkan szobrot és emberi alakot találtak a régészek amelyek páratlan felfedezésnek számítanak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy 12 000 éves délkelet-törökországi lelőhelyen végzett régészeti ásatás során egy vaddisznó- és egy emberszobor került elő, amelyek a valaha felfedezett legrégebbi szobrok lehetnek.

A vaddisznó szobrot Göbekli Tepeben tárták fel, amelyről  széles körben úgy tartják, hogy ez a föld legrégebbi ismert imahelye. Az életnagyságú, mészkőből készült figurát egy félhold, két kígyó és három emberi arc díszíti.

“A szobor felületén vörös, fehér és fekete pigmentmaradványok láthatók, így ez arra enged következtetni, hogy ez az első festett szobor, amelyet ebből az időszakból napjainkig találtak” – áll a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium szeptember 30-i sajtóközleményében.

A közelben egy keselyűszobrot és több kőlemezt is találtak.

Az antropológusok 1963-ban fedezték fel Göbekli Tepét, de azt hitték, hogy egy középkori temető. 1994-ben Klaus Schmidt német régész meglátogatta, és megállapította, hogy jóval régebben építették.

Íme a geszterédi aranyszablya megtalálásának és rekonstrukciójának elképesztő története

Honfoglalás kori sírt tártak fel Csomád határában, egy kitűnő állapotú tarsolylemez is előkerült belőle

(Middle East Eye Nyomán Szent Korona Rádió)