Amerikai és ukrán összefogással akarták megsemmisíteni a Török Áramlat gázvezetéket?

Hatalmas csapást mérne Magyarországra, ha a Török Áramlat gázvezeték megsemmisülne, és ez kormányzati felforduláshoz vezethet az országban – állítja Stephen Bryen, az amerikai Biztonságpolitikai Központ és a Yorktown Intézet vezető munkatársa az Asia Timesben megjelent írásában. Ukrajna még májusban el akarta süllyeszteni az Ivan Khurs orosz kémhajót, amely a Török Áramlatot védte. Ebben a témában szólalt meg Stephen Bryen geopolitikai szakértő, és kifejtette a vezeték esetleges felrobbantásának hatásait és azt is, hogy miben különbözött ez az Északi Áramlat vezeték felrobbantásától.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Stephen Bryen az Asia Timesban megjelent cikkében azt állítja, hogy májusban az ukránok amerikai segédlettel fel akarták robbantani a Magyarországot is földgázzal ellátó Török Áramlat csővezetéket. Ezen cikkében arra törekszik leginkább, hogy mi is volt a célja Ivan Khurs megtámadásának, és arra a konklúzióra jutott, hogy valószínűleg a Török Áramlat gázvezeték elleni támadás előkészítésének tűnt. Ehhez a támadáshoz viszont egyértelműen amerikai támogatásra volt szükség egy Global Hawk típusú dróntól. És szerinte az is lehetséges, hogy csak az Ivan Khurs és nem a Török Áramlat vezeték felrobbantása volt a cél.

Ugyanígy lehetséges, hogy az egész ügy arra figyelmeztetett, hogy bármikor megtámadhatják a vezetéket, megfenyegetve a Török Áramlat üzemeltetésében érdekelt államokat, köztük Törökországot és Magyarországot.

Azt is kifejtette, hogy az Ivan Khurs a Török Áramlat csővezeték védelmét látta el, ennek érdekében végzett különböző műveleteket Törökország partjainak közelében Ukrajna, a ​​ kizárólagos török gazdasági övezeten belül, a támadás idejében is ott tartózkodott. Ukrajna három, félig merülő pilóta nélküli támadó eszközt indított a hajó elsüllyesztésére. Az Ivan Khurs azt közölte, hogy fedélzeti fegyvereivel a háromból két eszközt megsemmisített, a harmadik pedig eltűnt, eltévesztve a célt. Az ukránok viszont azt állították, hogy elsüllyesztették az Ivan Khursot, de néhány nappal később a hajót látták a szevasztopoli kikötőjébe befutni. A Török Áramlat azért épült, hogy Ukrajna területét az orosz földgáz vezetékes tranzitja elkerülje és Szerbiát, valamint Magyarországot földgázzal lássa el. Ez egy összehangolt művelet volt, mert az Egyesült Államok szinte bizonyosan célzott információkat szolgáltatott egy Global Hawk típusú drón segítségével, amely a támadás idején a kérdéses területe felett tartózkodott. Ezeket a drónokat Olaszországból és Romániából üzemeltetik, és az Ukrajnát támogató amerikai hírszerzési műveletek állandó szereplői. Ez felveti a támadás célját. Az Ivan Khursot el kellett volna távolítani a térségből, hogy egy kommandós támadással felrobbanthassák a Török Áramlat csővezetéket. Úgy tűnik azonban, hogy a dróntámadás sikertelensége miatt, a kommandós akciót nem hajtották végre.

A kutató szerint a Török Áramlat felrobbantásának egyik célja Magyarország megbüntetése is volt. Ami Ukrajnát illeti, ha a Török Áramlaton a gázszállítás megszűnne, Ukrajna megtartaná befolyását a területén áthaladó gázvezeték felett, továbbra is tranzitdíjat szedhetne és megállítaná Oroszország csővezetékeinek az Ukrajna területén kívüli diverzifikációjának folyamatát.

Cikkében azt is megemlíti, hogy az Északi Áramlat megsemmisítését és a Török Áramlat felrobbantásának kísérletét különböző szándékok motiválták. Az egyik körülmény, amitől ez a művelet különbözött az Északi Áramlat elleni támadástól, az az, hogy az oroszoknak domináns jelenlétük volt a Fekete-tengeren, ami bármilyen támadás esetén problémákat okozott volna. A másik, nyilvánvaló különbség az, hogy amikor az Északi Áramlatról és Németországról volt szó, az Egyesült Államok nem a német kormányt próbálta leváltani, hanem az volt a célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben megszüntesse az orosz gáztól való függőségét, nehogy a “gázéhség” miatt Berlin keletre “csússzon”.

Az elmélete szerint Amerika valós idejű hírszerzési adatokat adott az ukránoknak, hogy megtámadhassák az Ivan Khurs orosz hadihajót, ami a Török Áramlatot védte. A védelem megsemmisítése után az ukránok a vezeték felrobbantását tervezték. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy tény, hogy az USA folyamatosan ellátja Ukrajnát harctéri hírszerzési adatokkal, olyan speciális drónok segítségével, mint a Global Hawk, vagy az AWACS, P-8 járőr repülőgépek és műholdak segítségét is igénybe veszik, hogy csak néhányat említsünk (és ide sorolhatnánk mindenféle elektronikus hírszerzési eszközt is). Tudjuk, hogy amikor Ivan Khursot megtámadták, egy Global Hawk volt abban a helyzetben, hogy célzott információkat szolgáltasson Ukrajnának. Valós idejű hírszerzés nélkül lehetetlen lett volna Ukrajna számára pontosan tudni, hol van az Ivan Khurs, és még nehezebb lett volna nyomon követni.

Stephen Bryen azt is megemlítette nyilatkozatában, hogy az Ivan Khurs elleni támadás egy speciális parancsnoki csapat műveleteinek az első állomása volt a csővezeték megsemmisítésére irányuló kísérletek sorában, de korántsem biztos abban, hogy ez a parancsnoki csapat szükségszerűen csak ukránokból állna. Ilyen infrastruktúra felrobbantásának kísérlete magas szintű szakértelmet és koordinációt igényel. Szerinte nem szabad feledni, hogy a Török Áramlat elleni támadás, egyben Törökország elleni támadás is volt, amely Oroszországgal partneri viszonyban áll. Nem tudja elképzelni, hogy Ukrajna megkockáztatná a törökök feldühítését, a dél-európai országokról már nem is beszélve. A Washingtonnal való erős koordinációnak minimum a terv részét kellett képeznie

Bryen véleménye szerint, a CIA által kiszivárogtatott számos, többnyire valótlan történet ellenére, Ukrajnának semmi köze az Északi Áramlat felrobbantásához. Az ok logikus: Ukrajna bevonásának esetén Németországnak nem lett volna más választása, mint felhagyni Ukrajna fegyverekkel és pénzzel való támogatásával. Beláthatatlan kimenetelű politikai dühöt váltott volna ki. A politikai kockázatokon és következményeken túlmenően, Ukrajnának egyszerűen nincs erőforrása egy ilyen vállalkozás megvalósításához. Két robbanás történt az Északi Áramlat csővezeték mentén: egy kisebb Dánia partjainál és egy nagyobb Svédország közelében. Svédország bizonyítékokat gyűjtött a megsérült vezetékekről, de ezeket Stockholm elhallgatta, sőt azt is megtagadta, hogy az adatokat megossza a németekkel. Az első robbanás a két-két párban futó négy csővezeték közül csak az egyiket rongálta meg. Valószínűleg azért, mert a robbanóanyag mennyisége nem volt elegendő. Körülbelül tizenkét órával később történt a második robbanás a svéd partoknál, ez sokkal nagyobb volt, mint az első, így ez két vezetékszálat tett tönkre. A cél az volt, hogy mind az Északi Áramlat 1, mind az Északi Áramlat 2 használhatatlan legyen. Számos elmélet született, amelyek azt találgatják, hogy miként történt az Északi Áramlat felrobbantása. Bryen támogatja azt az elképzelést, hogy egy speciális kis tengeralattjáró indított el egy kommandós csapatot, amely elvégezte a munkát. A célpontra egy merevfalú felfújható csónakból irányították a víz alatt előzőleg rögzített robbanóeszközöket, amelyek megsemmisítették a csővezetékeket. A csónak ezután visszatért a tengeralattjáróra és eltűnt. Nagy-Britanniának van egy ilyen speciálisan felszerelt kis tengeralattjárója.

A geopolitikus azzal kapcsolatban is kifejtette a véleményét, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég Banglades fővárosában azt mondta, hogy Oroszországnak információi vannak arról, hogy fel akarják robbantani a Török Áramlat gázvezetékeket, ahogyan ezt az Északi Áramlat esetében is tették. Mostanság is megtámadják a vezetéket védő orosz hajókat.

Azt nyilatkozta, hogy a Biden-adminisztráció, különösen Victoria Nuland, külügyminiszter-helyettes nyíltan kijelentette, hogy szeretné látni, hogy megtámadják Oroszország infrastruktúráját. Korábban ő és Biden elnök azt mondták, hogy meg akarnak szabadulni az Északi Áramlat vezetéktől. Ez újabb támadást jelent a Török Áramlat ellen? Lehetséges. Ukrajna az utóbbi időben jelentősen fokozta az orosz hajók és egyes kikötői létesítmények elleni támadásokat. Az oroszokról bebizonyosodott, hogy hiányt szenvednek olyan eszközökből, amelyekkel ezeket a létesítményeket védeni tudnák, beleértve még a krími Szevasztopolt is. Az igazi kérdés szerinte az, hogy a Biden-kormányzat támogatni akar-e egy másik Oroszországból índúló vezeték elleni támadást? Szerinte a Török Áramlat elleni esetleges támadás a háború kiszélesedésének valós veszélyét jelentené.

Ukrajna szándékosan idézne elő atomkatasztrófát?

Valószínűleg Lengyelország volt a bázisa az Északi Áramlat elleni szabotázsakciónak

(Magyar Hírlap nyomán Szent Korona Rádió)