A hadsereget is bevetnék Svédországban a migránsbandák megfékezésére

Svédországban egyre durvul, az amúgy sem rózsás, migránsprobléma. Eddig is gyakran előfordultak a bandaháborúk, az elmúlt hónapokban viszont ugrásszerűen megemelkedett a számuk.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Svédország miniszterelnöke a fegyveres erők vezetőjével egyeztetne, hogy a hadsereg is segítsen megfékezni a bandagyilkosságok számának növekedését, Micael Byden mindebben készségét hangoztatta. A rendőrfőnökkel közösen pénteken vitatják meg, hogy a hadsereg milyen szerepet játszhat az ügyben – hívta fel a figyelmet mások mellett a BBC brit közszolgálati csatorna.

Nemrég a skandináv országban két férfi lőttek agyon, egy nő pedig egy robbantásban halt – az esetek hátterében bandaháborúk álltak. A két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenketten haltak meg bandák közötti erőszakban. 2016 óta – amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja –  ez volt a legvéresebb hónap Svédországban.

“Le fogjuk vadászni a bűnbandákat, győzni fogunk felettük”– ígérte Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd televízióban.

Hozzátette: Svédországban még nem volt ehhez hasonló, és Európában nincs még egy ország, ahol ilyen helyzet alakult volna ki. Szerinte tarthatatlan, hogy országszerte egyre több gyermek és ártatlan járókelő lesz erőszak áldozata.

A robbantásban elhunyt nő kapcsán, aki csupán azért hunyt el, mert szomszédja a szervezett bűnözéshez köthető személy volt, a miniszterelnök kiemelte:

“Egy teljesen átlagos estén aludni ment, de nem ébredt fel.”

A hadsereg országon belüli bevetéséről – noha a fegyveres erőket hagyományosan, békeidőben a külföldi ellenséggel szemben használják – még nem tudni részleteket, azonban vélhetően a katonák átvehetnek bizonyos rendőri feladatokat, ezzel rendőrségi erőforrásokat szabadítva fel a bűnüldözéshez.

A hadsereg bevetésének kritikusai szerint mindez inkább tüneti látszatkezelés, mintsem az erőszak okait célzó intézkedés.

Azonban a korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, Magdalena Andersson is támogatja a hadsereg bevetését a bűnbandák ellen. Sőt szerinte Svédország a bűnözők megfékezésében a szomszédok – Norvégia, Dánia, Finnország – segítségét is kérhetné.

Tavaly több mint hatvan ember halt meg lövöldözésekben Svédországban, amely az eddigi legmagasabb adat, ám az idei év hasonlóan rossznak, ha nem rosszabbnak ígérkezik. Egy 2021-ben közzétett hivatalos kormányzati jelentés szerint Svédországban egymillió lakosra vetítve évente négyen halnak meg lövöldözésekben, szemben az európai 1,6 emberrel.

A rendőrség az országban tapasztalható erőszakot a bevándorlók gyenge integrációjával, a gazdagok és szegények közötti szakadék növekedésével és a kábítószer-fogyasztással hozta összefüggésbe.

Vélhetően a svéd társadalom is hasonlóan vélekedik erről, ugyanis tavaly Ulf Kristersson jobbközép (kisebbségi) kormánya került hatalomra, az erősen bevándorlásellenes Svéd Demokraták támogatásával.

A miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy növelni fogják a megfigyeléseket, szigorítják a fegyvertartási törvények megsértőit érintő büntetéseket, erősebb kitoloncolási jogköröket adnak és különleges „motozási zónákat” is be fognak vezetni. – Mindent be fogunk vetni – nyomatékosított a kormányfő.

Migránsbandák tartják terrorban Svédországot

Fogytán van a vér Svédországban a bandaháborúknak köszönhetően

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)