Agyrém: Kínai tudósok emberi sejteket tartalmazó vesét növesztettek sertésembriókban

A modern tudomány nem hagy fel a természet törvényeinek megerőszakolásával, folyton az emberi génekkel kísérleteznek. Arra volt már példa, hogy emberbe ültettek disznó szívet, most pedig sertésembriókban próbáltak emberi vesét növeszteni. Ez nem több, mint az emberi identitás felszámolása, az emberi identitás végleges lesüllyesztése az állatvilág szintjére. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kínai kutatóknak először sikerült emberi sejteket tartalmazó veséket növeszteni sertésembriókban, amiket a reményeik szerint a jövőben emberi testbe is beültethetnek majd. A Cell Stem Cell folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány azonban “érdekes” kérdéseket is felvet: a szakértők szerint különösen azért, mert a sertésembriók fejlődő agyában is találtak emberi sejteket.

A Kantoni Orvosbiológiai és Egészségügyi Kutatóintézet szakemberei a leggyakrabban átültetett, és egyben az egyik legkorábban kifejlődő szervet, a vesét vizsgálták. Mint a kutatást vezető Laj Liang-hszüe elmondta, egerekben már állítottak elő patkányszerveket, ahogy patkányokban is egérszerveket, de az emberi szervek disznókban való növesztésére irányuló korábbi kísérletek mind kudarcot vallottak.

„A mi megközelítésünk javítja az emberi sejtek integrációját a fogadó szövetekbe, és lehetővé teszi, hogy emberi szerveket növesszünk sertésekben” – mondta. Ez egy másik megoldási lehetőség a szervhiányra, mint az, amiről az elmúlt hónapokban többször hallani lehetett az Egyesült Államokból, vagyis a genetikailag módosított sertésszervek emberekbe való átültetése – taglalta az egyik, majd másik agyrémnek minősülő megoldást.

A kínai kutatás egyik legnagyobb kihívása elmondásuk szerint az volt, hogy meg kellett oldani, hogy a növesztés során a disznó sejtek ne nyomják el az emberi sejteket. Ennek érdekében CRISPR génszerkesztéssel töröltek két olyan gént, amelyek nélkülözhetetlenek a vesék kialakulásához a sertésembrióban, így egyfajta rést hoztak létre. Ezt aztán emberi pluripotens őssejtekkel töltötték ki, amelyek bármilyen sejttípussá képesek fejlődni.

Mielőtt az embriókat beültették volna a kocákba, az embriókat olyan kémcsövekben növesztették, amelyek emberi és sertéssejteket egyaránt tápláló anyagokat tartalmaztak. A 13 kiválasztott béranya-kocába végül összesen 1820 embriót ültettek, majd a vemhességüket 25-28 nap után megszakították.

A kutatók öt embriót elemeztek, és kiderült, hogy a fejlődési szakaszukhoz képest funkcionális, egészséges vesékkel rendelkeznek, amik már a húgyhólyaggal való összeköttetést biztosító húgyvezetékeket is elkezdték növeszteni. A vesék 50-60 százalékban tartalmaztak emberi sejteket. Ezek után még büszkén számoltak be róla, hogy a jövőben a módszer akár biztonságos is lehet, hiszen a szaporítószervekben nem találtak emberi sejteket…

A modern világ cirkusza hamarosan bemutatja: emberek tömegei disznó szervekkel

Laboratóriumi körülmények között kereszteztek embert majommal

(Qubit nyomán Szent Korona Rádió)