Rekordmennyiségű orosz cseppfolyósított földgázt hoztak be az EU-ba

Sajtóértesülések szerint a cseppfolyósított földgáz behozatala Oroszországból az EU-ba idén 1,7 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Eszerint Oroszország az USA után az Európai Uniónak második legnagyobb földgáz beszállítója lesz.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az import meghaladja a háború előtti szintet

Az Oroszországból az EU-ba irányuló cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala idén 1,7 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, amikor a számok már rekordszintet értek el.

Ez derül ki a Financial Times (FT) című napilap jelentéséből, amely a Global Witness nevű nem német kormányzati szervezetnek a Kpler iparági elemző cég adatain alapuló elemzésére hivatkozik.

Emellett állítólag az orosz cseppfolyósított földgáz uniós importja is nőtt az ukrajnai háború előtti szintekhez képest.

Az Oroszországból származó LNG behozatalát tekintve Kína után Belgium és Spanyolország a második és harmadik helyen áll.

A Kpler adatai szerint az orosz cseppfolyósított földgáz január és július között az EU teljes importjának 16 százalékát tette ki (21,6 millió köbméter a 133,5 millió köbméterből), ezzel Oroszország az Egyesült Államok után a második legnagyobb üzemanyag-szállítója az Európai Uniónak.

Belgium importálja a legtöbbet

Belgium nagy mennyiségű orosz cseppfolyósított földgázt importál, mivel Zeebrugge kikötőjében található az egyik legfontosabb európai LNG-terminál, a cseppfolyósított földgáz Európába történő behozatalára.

A spanyol Naturgy és a francia Total szállítója állítólag szintén nagy mennyiségű orosz LNG-re kötött szerződést.

Jonathan Noronha-Gant, a Global Witness munkatársa megjegyezte, hogy

“megdöbbentő, hogy az uniós országok olyan keményen dolgoztak azon, hogy lemondjanak az orosz fosszilis gázról, csak azért, hogy azt egy leszállított egyenértékűvel helyettesítsék”.

Mint az FT írja, az Európai Unió idén rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt fog importálni Oroszországból, annak ellenére, hogy 2027-ig megpróbálnak lemondani az orosz fosszilis energiahordozókról.

Az orosz LNG szállításának közvetlen betiltása európai tisztviselők szerint energiaválságot idézhetne elő. Egy uniós tisztviselő az FT-nek elmondta, hogy annak ellenére, hogy a télre való felkészülés során több mint 90 százalékkal bővültek az európai gáztárolók, még mindig “nagy az idegesség” egy esetleges további ellátási hiány esetén.

Hatalmas botrány Észtországban: a ruszofób miniszterelnök férje Oroszországgal üzletelt

Oroszország öt hónap alatt szállított annyi olajat Indiába, mint tavaly egész évben

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)