Hatalmas botrány Észtországban: a ruszofób miniszterelnök férje Oroszországgal üzletelt

FILE - Estonian Prime Minister Kaja Kallas, left, and her husband Arvo Hallik pose for a picture in Tallinn, Estonia, on May 2, 2023. The husband of Estonia’s government leader said Friday Aug. 25, 2023 he will the sell stakes in a company with ties to Russia, a situation that has caused a crisis for Estonian Prime Minister Kaja Kallas, one of Europe’s most outspoken supporters of Ukraine. (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Illegális üzleti ügyeket bonyolított le Oroszországgal annak az észt miniszterelnöknek a férje, aki felszólította egész Európát, hogy ne üzleteljenek az oroszokkal.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az észt állami műsorszolgáltató “ERR” szerdán számolt be arról hogy a “Stark Logistics” nevű szállítmányozási vállalat, amely részben az észt miniszterelnök férjének, Arvo Hallik tulajdonában van, továbbra is szállít árut Oroszországba. Ez az információ hatalmas visszhangot váltott ki az egyik legszélsőségesebb oroszgyűlölő uniós országban:

“Fogalmam sincs az üzletéről. Kisebbségi részesedése van egy logisztikai cégben. A hét elejéig ennyi volt az összes információm.”

– mondta az észt miniszterelnök Kaja Kallas egy kormányzati sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint férje időközben beszüntette oroszországi üzleti tevékenységét, és már csak egy észt cégnek nyújtott szolgáltatásokat, amely azonban – a végső stádiumban lévő – oroszországi gyártási tevékenységét is beszüntette.

“A férjem szerint van egy belső utasítás, miszerint Oroszországban már tankolni sem lehet, így oda nem juthat pénz.”

– folytatta Kallas.

A köztársasági elnöktől is érkeztek kritikák

Alar Karis észt köztársasági elnök már csütörtökön kijelentette: Kallasnak kötelessége volt tájékoztatni a közvéleményt a botrány tartalmáról. Több észt politikus is bírálta a miniszterelnököt.

Urmas Reinsalu, az “Isamaa” ellenzéki parlamenti párt vezetője azt mondta: ha a médiában megjelent állítások igazak, akkor ez szégyen Észtországra nézve. Nemcsak az ügy jogi oldaláról van szó (“Stark Logistics” olyan áruk szállításában vett részt, amelyekre nem vonatkoznak az uniós szankciók), hanem azon miniszterelnök “etikátlan viselkedéséről”, aki felszólította az egész világot, hogy “hagyja abba a véres üzletelést Oroszországgal”.

És Tanel Kiik, a “Centrum Párt” parlamenti frakcióvezetője is azon a véleményen van: az Oroszországgal való üzletelés összeegyeztethetetlen a folyamatban lévő háború miatt. Így azonban Kaja Kallasnak (mint az Oroszországgal való teljes üzleti felszámolás egyik legaktívabb szószólójának Észtországban és Európában) meg kellene magyaráznia a nyilvánosságnak és a parlamentnek, hogy miért nem követeli ezt attól a vállalattól, amellyel férje kapcsolatban áll.

Oroszország öt hónap alatt szállított annyi olajat Indiába, mint tavaly egész évben

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)