Mindennapossá váltak a migránsok közötti háborúk a Vajdaságban

Ismét robbanások és lövöldözések hallatszottak a Vajdaságban, ezúttal Palicson, ahol migránsbandák csaphattak össze. Az elmúlt hetekben sorra fordult elő, hogy a helyiek gránátok vagy gépfegyverek hangját hallották. Bakondi György szerint továbbra is a magyar-szerb határ a balkáni migrációs útvonal fő iránya.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kézigránátok robbantak és gépfegyverek ropogtak az erdőben szombat este 9:30-kor Palics közelében – ezt írták a közösségi oldalon a helyiek abban a csoportban, ahol egymást tájékoztatják a migrációs helyzetről. A robbanások hangját sokan hallották a településen.

“Egy hatalmas robbanást hallottam, olyan volt, mintha egy bombát dobtak volna le, a föld is beleremegett, és most már kezdünk félni mi is a migránsoktól”

– mondta egy helyi nő.

Vasárnap délelőtt látszólagos nyugalom volt az erdő közelében. Egy nappal korábban itt ropogtak a fegyverek. A helyiek szerint a hatóságok semmit sem tesznek a helyzet rendezésére. A taxisokat is hibáztatják, akik folyamatosan szállítják a migránsokat a határ közelébe.

Az elmúlt hetekben szinte folyamatosak voltak a migránsok közötti a lövöldözések a térségben.

Néhány hete az egyik ilyen eset órákon át tartott. Végül egy afgán migráns meghalt, többüket pedig kórházba kellett szállítani. Nem sokkal később a migránsok már nemcsak egymásra támadtak, hanem az egyik hajdújárási családi ház kapuja előtt is kézigránátokat robbantottak. Az ott lakók szerint a bűnbandák ezt egyfajta figyelmeztetésként szánták.

A szerb hatóságok pénteken nagyszabású akciót tartottak a határ menti erdőkben. De csupán mintegy negyven migránst gyűjtöttek össze. Ennél viszont jóval többen lehetnek a határ közelében.

A magyar hatóságok ugyanis csak szombaton több mint 860 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.

A magyar–szerb határ továbbra is a balkáni migrációs útvonal fő iránya – erről a Kossuth Rádióban beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: az elfogott migránsok száma nő, és egyre több határsértőnél van fegyver, ami óriási kockázat.

„Ez olyan, mint a színházban, ha egy szegre ki van akasztva egy puska, akkor a színjáték közben, vagy előbb-utóbb majd egy lövésre is sor kerül, tehát minden fegyver, robbanóanyag jelenléte a határ térségében fokozza azt a biztonsági rizikót, amelyet 2015 óta tapasztalunk”

– fogalmazott Bakondi György.

Majd hozzátette: bár a szerbiai lakossági fórumokon többször is felvetődött, hogy a helyiek a saját kezükbe vennék az ügy rendezését, ez azonban súlyosan veszélyes lenne, és a közbiztonság további romlását eredményezné. Hozzátette: szerinte inkább a szerb rendőri erők aktivitását kellene növelni a térségben.

Pusztán figyelmeztetést kapott az a migráns, aki szétverte az idegenrendészeti hatóság épületét

Lövöldöztek és robbantottak is a migránsok a magyar-szerb határon

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)